Forum CROSS
Luty 05, 2012, 12:53:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 24 Puchar Grunwaldu  (Przeczytany 3183 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #15 : Październik 01, 2009, 10:28:11 »

Propozycja Regulaminu MPJ

Do udziału w MPJ ma prawo .... bez zmian
Na MŚJ jadą.
W zależnośći od kondycji finansowej organizacji:
1. Zwycięzca turnieju w aktualnym roku
2. Kolejny zawodnik
3. Najlepsza juniorka - pod warunkiem zajecioa miejsca 1-10 gdzie ucestnikó jest minimum 18
Zawodnik, który z przyczyn okolicznosćiowych nei zaleznych od Niego samego nei moze grac w MPJ jest zobowiązany poinformować Komisję szachową wąłksny klub i a owe instytucje trernera juniorów o zaistnaiłej sytuacji. Komisja razem z trenerem po opnii i wyjaśnieniu samego zawodnika podejmuje decyzje czy zawodnik kwalifikuje sie do gry an MŚ bez uczestntwa w turnieju.
Organizator MPJ ma obowiązek poinformować ucestników MPJ w Szachach Niewidomych  i Słabowidzących na odprawie technicznej o wszelkich kryteriach wyjazdu. Wszelkie zmiany regulaminu nie mogą być wprowadane później niź 60 dni od taty rozpoczęcia turnieju.

Trzy pierwsze meijsca i najlepsza Junirka otrzymują nagrody.
Trener Juniorów ma obowiazek raz do roku napisac i upubolicznić sprawozdanie z obecnej sytuacji szkoleniowo-rozwojowej w Stowarzyszeniu  Cross w szachach juniorskich.

Każdy klub ma obowiązek
Zawodnik grajacy na brajlowskiej szachownicy ma prawo zarządać od sędziego bonifikaty czsowej w wysokości okrślownej przez orgzanizatora (zależnośc tempa gry) w przypadku gry na dwóch szachonicach a przeciwnik posiada szachownicę nie przystosowaną do gry dal graca niewidomego.

To są tylko propozycje.

inna spraw.
Proponuję by np na DMP Jak jest trener reprezentacji Juniorów było spotkanie trenrea z tren3erami klubowymi.
Trenerzy klubowi powinni spożadzić raport o swojej pracy. Owszem. Nie musi to być coś lux eksta.
Wystarczy anpisać ilu ma sie podopiecznych. Jakie w obecnym roku posiadja kategorie rankingi. Jak często odbywają sie zajecia. To wszystko. Dane i sugestie trenra reprezentacji i konsultacje sa rozwojem organizacji.

Sprawami takimi jak weryfikacja i komunkacja z zawodnikami i trerami klubowymi spoczywa na klubach.

jamesbond
Gość
« Odpowiedz #16 : Październik 01, 2009, 10:53:31 »

Przykąłd raportu

Klub ...pełna nazwa
Trener klubowy ... imie nazwisko

Podopiecnzi trenera
1 imię nazwisko kategoria rankind rok ur.
2 ....

Harmonogramy trener powinien posiadąć an zajęciach i mieć podpisy każdego z zawodników.
Ogólne opinie trenra kluoboweo;

Zapotrzebowanie na sprzęt lub ksiażki:

Inne wyzwania:

podpis i data trenera

Wersje elektroniczne takich raportów każdy klub przedstawia do wgladu Komisji lub trenera reprezentacji.
Ja sam moge spożądzić ogólne wnioski z takiego raportu z wszystkich klubów.
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #17 : Październik 01, 2009, 01:00:05 »

Prezes jest naprawdę bardzo dobry i nei mam nic do Piotra Dukaczewskiego!
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
Chcę jednak podkreślić że to My szachiści powinniśmy mieć wpływ na to co dzieje się w Cross`ie. Wiedzieć co sie dzieje itp.

pozdrawiam Uśmiech :
FalKIng
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Październik 01, 2009, 09:26:43 »

Hmmm. Na zakończeniu Dadaja poprosiłem Komisje by kilka słów powiedziała co aktualnie jest obradowane na komisji  i to co oczyywiście moze być powiedziane do publicznej wiadom ośći. Nie anstąpiło żadne słowo.

Nie nastąpiło, gdyż tak na prawdę nie było o czym mówić! Głównie poruszaliśmy dwie sprawy: Pierwsza z nich dotyczyła zmiany tempa gry w crossie. Wiemy, że aktualnie w prawie wszystkich "openach" gra się tempem 90 min + 30 sek. za każde posunięcie. Aby iść z duchem techniki i czasu zaproponowano by posługiwać się nim w naszym środowisku. Jednak aby do tego doszło niezbędne są zegary mówiące. Sprawa jest trudna, gdyż  jedyna firma, która się tym zajmuję mieści się w Hiszpanii. Dodatkowo koszt jednego zegara wynosi 250 euro a najmniejsza liczba jaką można zamówić to 50 sztuk. I tu pierwszy wniosek komisji aby CROSS zorientował się czy jakaś firma zajmująca się tą branżą np. DGT jest w stanie wyprodukować taki zegar.   
    Drugi Wniosek dotyczył Drużynowych Mistrzostw Polski a konkretniej możliwości wypożyczenia juniorów, ponieważ jedne kluby dysponują dużą liczbą młodych zdolnych a u  innych jest ich jak na lekarstwo. Pomysł ten jest moim zdaniem dosyć ciekawy. Z drugiej zaś strony drużyny grające w DMP w większości otrzymują środki na szkolenie juniorów, więc nie powinny mieć z nimi problemów. W każdym razie wniosek ten wymaga dodatkowego regulaminu i do czasu jego opracowania został zawieszony.
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #19 : Październik 01, 2009, 09:34:57 »

Wystarczyło o tym powiedzieć.
FalKIng
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Październik 01, 2009, 09:50:27 »

Gdyby, któryś z tych wniosków  wszedł w życie to można by było o tym powiedzieć. Duży uśmiech Na razie nie ma się czym chwalić, więc napisałem. Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2009, 10:03:34 wysłane przez FalKIng » Zapisane
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #21 : Październik 03, 2009, 09:35:12 »

Czekam na odpowiedź co do postów
DMP skracamy gdyż potrzebany junior i 5 osób czyli klub musi mieć drużynę a to moze iść posztem obciażenia dla innych.
Jestem za tym by sedzia miał prawo oczekiwać przepisania zapisuj partii a nie mówić przy przepisywaniu że jest nieczytelne.
Może kolega Falking będzie odpowiadał tu także a nie tylko Admin?
Nie mam zamiaru wdawać się w jakiekolwiek odbijanie piłeczki czyli bezcelowe rozmowy.
Jak ktoś ma coś do zaproponowania to prosze bardzo
FalKIng
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Październik 03, 2009, 10:31:55 »

W moim odczuciu związek między czasem trwania turnieju a obecnością na nich  juniorów jest znikomy, czego ilustracją był ostatni Grunwald. Skrócenie turnieju to nic innego jak robienie podwójnych rund. A za tym kryje się obniżenie poziomu szachowego, gdyż nie ma czasu na analizę i przygotowanie. Często też zdarza się, że  poranna runda jest tak wyczerpująca, że na popołudniową nie starcza sił co również wpływa na jakość partii.
     Drugi pomysł jest wyśmienity, również uważam, że zawodnicy piszący nie wyraźnie powinni przepisać partie lub pomóc sędziemu w jej odtworzeniu. Myślę, że na najbliższym komisyjnym spotkaniu poruszymy ten temat.

Ivan i delfin
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Październik 03, 2009, 10:39:29 »

Ciekawa dyskusja rozgorzała widze, myślę że Jamesowi chodzi o sytuację z tego roku. Próbowałem mu wyjaśnić to osobiście ale widze nie bardzo mi się to udało. Ma ciekawe propozycje to fakt, tylko pozostaje pytanie, kogo zakwalifikować, jeśli z przyczyn losowych np dwóch teoretycznie najlepszych zawodników nie może grać w turnieju a Cross ma pieniądze tylko na wysłanie dwóch reprezentantów? Tego James nie ująłeś, kto kwalifikuje się w pierwszej kolejności, czy liczy się klasa sportowa, czy wynik w MPJ. Prezes, trener, organizator i Prezydium stanęło w bardzo trudnej sytuacji ale według mnie, podjęto najlepszą możliwą decyzję. Nie dlatego, że była ona korzystna dla mnie, oczywiste było że nie miałem prawa jechać z regulaminowego punktu widzenia, który był dość jasno określony na odprawie w Bocheńcu ale dlatego, że wybierając między drugim Vice Mistrzem Polski oraz osobą, która zajęła czwarte miejsce, mających z całym szacunkiem dosyć niski poziom sportowy a zawodnikami już odchodzącymi, jednak dosyć długo grającymi na w dosyć równym poziomie, wystarczającym by zajmować najlepsze miejsca na MPJ od co najmniej dwóch lat, wybrano opcję gwarantującą, że dwójka młodych, bardzo zdolnych szachistów a więc Piotrek i Adaś nie będą musieli od razu stać się liderami i nie będzie na nich spoczywał ciężar zdobywania medali. Myślę, że model stopniowego wprowadzania młodych na imprezy międzynarodowe jest bardzo dobry i moim zdaniem mimo niedobrego wyniku na MŚ w pełni się sprawdził. Świetna atmosfera panowała od początku do końca, każdy wykonywał swoją pracę jak najlepiej mógł, o to przecież chodziło James i tego wyboru osób, które go podejmowały będę bronił.
Jeżeli chodzi o juniorów faktycznie, jest ich niewielu, wielkie słowa uznania dla ośrodka z Warszawy i osób które tam zajmują się naborem i szkoleniem młodych szachistów. Nie wystarczy szkolić James, Admin dobrze napisał, że trzeba jeszcze mieć kogo. Jest pytanie, czy wystarczająco dobrze są "łowieni" młodzi szachiści w naszym środowisku, czy daje się szansę zainteresowania i nauki od podstaw, czy się ją w jakiś sposób promuje? Wiele w tej gestii według mnie nie zależy już od Crossu, choć trochę tak. Grałem wiele lat w lidze szkolnej w Olsztynie wśród pełnosprawnych i tam dzieje się to samo. Nie mówię, że na najwyższym szczeblu brakuje szachistów ale na tym niższym, szkolnym, miejskim, powiatowym.
Adminie napisałeś że w ośrodkach są trenerzy, regularne szkolenia, w części na pewno tak, tylko czy we wszystkich, czy nie jest ich za mało, czy są to szkolenia prowadzone prawidłowo? Cross ma możliwości dzięki Ośrodkom szkolno-wychowawczym, ośrodkom dla niewidomych i współpracą z innymi organizacjami. Nie chcę uogólniać ani nikogo oskarżać, każdy ma swoją pracę do wykonania na własnym podwórku. U mnie był trener odkąd zapisałem się do Crossu, regularne treningi z Rafałem Jóźwikiem przez kilka lat dały efekty, sprawdzana praca domowa, urozmaicone zajęcia, po zmianie trenera na Pana Rysia Sudera nie było już jak kiedyś, inaczej zorganizowane treningi ale też nie było źle, nauczył mnie także czegoś nowego, innego spojrzenia na szachy, nie mogłem narzekać. Dostałem od klubu szanse od początku do końca. Jednak przez cały ten czas klub nie znalazł prócz Piotrka Renkowskiego, który sam się tak naprawdę znalazł, następców dla Krzyśka, Ani i mnie. Nie liczę chłopaka z Ełku, który nie dostał zgody od rodziców. Nie wiem jak szukał, czy ktoś kiedyś wybrał się do szkoły integracyjnej gdzie chodzi wielu uczniów słabowidzących, czy propagował się w jakiś sposób. Jeśli tak, znaczy że nie ma odzewu i młodzi nie interesują się szachami a tutaj Cross zrobił wszystko co mógł, jeśli nie...

Pozdrawiam wypoczynkowo chwilowo z Oln:)

Zanim pójdę...
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #24 : Październik 04, 2009, 05:25:53 »

A ja odpowiem Ci Iwan.
Po co nam ta gadka?
Prosiłem Falkinga na zakończeniu Dadaja by powiedział kilka słów od Komisji co sie dzieje.
Nie - napisze na forum.
Dal zasłużonych starszych kolegów to sie należy. Jeśli nei ma żadnej koncepcji rozwoju i nie dba się o ludzi to ludzie nie będą grali.
Jak ktoś dba o własny tyłek to nie będzie stowarzyszenia tylko instytucja.

Jeśli nie ma chęci by dbać o ludzi to ....
Ja juz mam tego - odchodze bo widać co sie dzieje.

Kiedys pamietam jak Trener Bernard organizował spotkania i opowiadal jak to jest na Olimpiadzie. Jako młody juniorek miałem marzenia (moze nie tylko ja) jak to tam jest. Cały czs pytałem a jak gra ...Krylov. Itd.

Teraz z kijem an barku szukać takich rzeczy.

Polska zdobyła 5 lat temu złoty medal na Olimpiadzie. Dlaczego nei było promocji

Teraz to samo. Nikt nei pogratulo0wał ani Renkowskeimu ani Ani która zdobyła Wicemistrzostwo Świata. Żadnych autorytetów.
Jeszcze raz chę podkręślić że sam czy z Iwanem czy Adminem nic nei zdziałamy.

Odchodzę!

Tu wszyscy powinni chcieć. Tych którzy wybrani zostali do Komisji czyli Ci którzy dostają zaufanei społeczne powinni dawać przykład świecić jasno jak słońce Uśmiech
odnośnie MPJ
ustaje przy swoim
Prawo powinno być takei samo dla wszystkich. Autorytet mój Pan Zygmunt Wielecki powiada
zasady powinny byc jasne i przejrzyste. Tylko w taki sposób można coś zbudować.
Ivan i delfin
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Październik 05, 2009, 09:24:09 »

James, odnośnie komisji szachowej chyba uzyskałeś odpowiedź, jak można coś powiedzieć, skoro są prowadzone prace? Lepiej więcej zrobić niż gadać żeby ludzie poczuli że jest lepiej. Powiedzieć co się zmienia, gdy te zmiany zostaną już zatwierdzone a nie wcześniej bo może okazać się, że coś nie wypali i co wtedy? Dyskusje odnośnie pomysłu są prowadzone przez nich z szachistami, nie proponują zmian tylko według własnego widzimisie, więc nie można powiedzieć, że nie informują o swoich planach. Krótko można było o tym powiedzieć jakie są wnioski, propozycje zmian itp, zdecydowali inaczej, ich wybrano, ich ludzie będą rozliczać, sugerować można ale decyzje jak działa komisja może zostaw komisji.

"Jeśli nei ma żadnej koncepcji rozwoju i nie dba się o ludzi to ludzie nie będą grali.
Jak ktoś dba o własny tyłek to nie będzie stowarzyszenia tylko instytucja."

Sory James ale to zwyczajne pomówienia, puste słowa bez żadnych konkretów.

"Kiedys pamietam jak Trener Bernard organizował spotkania i opowiadal jak to jest na Olimpiadzie. Jako młody juniorek miałem marzenia (moze nie tylko ja) jak to tam jest. Cały czs pytałem a jak gra ...Krylov. Itd.

Teraz z kijem an barku szukać takich rzeczy."

Fakt, jeśli chodzi o Pana Bernarda zmienił się trochę, o treningu nie mogę nic powiedzieć ponieważ od dłuższego czasu nie miałem przyjemności z nim współpracować, jednak wciąż można się od niego sporo dowiedzieć a dobrego ducha ekipie dodają też bardzo wartościowi i doświadczeni zawodnicy. Potrzeba spokoju James i chęci, nie tylko obrażania się, że już nie jest jak kiedyś.

"
Teraz to samo. Nikt nei pogratulo0wał ani Renkowskeimu ani Ani która zdobyła Wicemistrzostwo Świata. Żadnych autorytetów."

Ja nie mam takich informacji, trzeba się spytać ich samych. Piotrek ma autorytet, lepszego niż trener Żyła ciężko będzie znaleźć dla kadry juniorów.

Oczywiste, że sami nic nie zdziałamy, z tym sie zgadzam ale komisja może coś zdzialać ma pewną siłę działania i przygląda się temu co się dzieje. Jednak James pisząc ogólnikowo, oskarżając, co ma wynieść z tego komisja? Że nie warto w niej być bo co byś nie robił i tak Cie błotem obrzucą?

Konkretne zasady są potrzebne, sam bardzo szanuję Pana Zygmunta ale nie ma ideałów, do nich się dąży, władze Cross zbierają doświadczenie i po tegorocznej sytuacji na pewno zostaną wprowadzone odpowiednie zmiany tak by było jak najbardziej jasno i sprawiedliwie.

James jesteś idealistą, bardzo nerwowym w tym co piszesz. Każdy uczy się na błędach, nie ma idealnych ludzi ani idealnych organizacji, do wszystkiego trzeba dążyć poprzez podejmowane decyzje, raz dobre, raz złe, ktore w przyszłości się poprawia, na tym polega zarządzanie.

Mrugnięcie

Zanim pójdę...
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #26 : Październik 05, 2009, 11:41:24 »

Są jednak rzeczy o których powinno sie oficjalnie poruszyć. Powinna być komiunikacja. Turniej za PŚ do Berlina nikt nic nie wie. Inne sprawy tez są po to by o tym mówić a nie pisać na forum.
 Prosze bardzo tu eni chodzi o Trenra Bernarda który jest świetnym fachowcem i ma olbrzymia wiedzę. O żadne personalia!
 Chodzi mi o dbanie o ludzi - więc robimy dla nich spotkanie. Są 3 turnieje ogólnopolskie
DMP
Półfinal
Dadaj
tam można powiedzieć. Mnei dziwi fakt,że kazdy dowiaduje się czegos jeden od drugiego.

Ps. To jest moje zdanie. Dziękuje

Odnośnie oceniania ludzi - owszem jestem nerwowy i dążę do najlepszych rozwiazań.

« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2009, 12:23:01 wysłane przez jamesbond » Zapisane
Ivan i delfin
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Październik 08, 2009, 08:28:29 »

Teraz już piszesz konkretniej:) Z argumentem o informacji akurat się zgodzę, nie każdy tu zagląda i ma prawo wiedzieć co się dzieje w Crossie i takie spotkania, nie wiem czy akurat 3 ale myślę, że są potrzebne aby móc przedyskutować nawet pomysły, o ktorych nie wszyscy wiedzą a nad którymi pracuje komisja. Nie wiem czy były takie ostatnio organizowane ale pamiętam że kiedyś były podczas DMP i to uważam za bardzo fajne rozwiązanie.

Mamy inne spojrzenie na tą sprawę, szanuje Twoje zdanie.

3majcie się, oby sie zmieniało na lepiej Mrugnięcie

Zanim pójdę...
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!