Hmmm. Na zakończeniu Dadaja poprosiłem Komisje by kilka słów powiedziała co aktualnie jest obradowane na komisji i to co oczyywiście moze być powiedziane do publicznej wiadom ośći. Nie anstąpiło żadne słowo.
To jest koniecnze gdyż jeśli będzie kominkajca to wtedy my szachisci powiemy co chcemy i powie moze nawet 8+1 osoba. Dlatego cały czas apeluję by na takich imprezach jak DMP PÓŁfinał MPJ lub Dadaj organizować zebranie dla wszystkich i by byla ogólna dyskusja na sprawy ważne dla cżlonków Sross`u.
To że Komisja nei ma większej wladzy uważam za raka organizacji. To jest zachowanie odgórne - rządzenie autokratyczne. Jeśli idea stowarzyszania sie jest po to by decyzje sżly od dołu to Komisja ma być po to by była reprezentacja i miała siłe przebicia u Prezydium i jej zdanie musi sie liczyć.
Które turnieje należy skracać?
DMP - tam grają juniorzy i pracownicy etatowi. Skrócić czas do anmysłu i wiecej podwójnych rund. Kazdy klub musi wystawić skład 4+junior. Czas proponowany to 60min + 30 sekund an partię. Wiem że dla całkowicie niewidomych jest to wyczyn ale nie gramy tam o wielkie stawki.
Finał też musi być skócony. Termin to juz drużedna sprawa. Dwie rundy podwójne byłoby super.
Kiedys Dadaj był rozgrywany tempem 1-2-1 i nikt nei nażekał.
Pozatym co do reszty to moim zdaniem by juniorzy sie rozwijali trzeba o nich dbać!!
Dlaczego w meisięczniku Cross nie ma ani jednaj partii żadnego juniora tylko .....
Proponowałbym aby na MPJ lub DMPJ była sonda lub wywiady by ktoś porozmawial z juniorami wychowacaami o problemach i wyzwaniach jakie maja w obecnym świecie. Kazdy k,lub może zrobić takei wywiady w swoim regionie.
Dla mnie osobiście decydowanie odgórne to jest pardoks!
Prezes Dukaczewski nei ma prawa decydować kto jedzie tam a tam. Musza być jasne kryteria dla wszystkich. Ma być abnpisane np kto jedzie na MŚ kto na DMŚ i tyle.
Jeśłi ja jade na Dadaj to wiem że jak zajmę 3 meijsce a Admin 2 to ja jestem za nim. a Jak potem np bym jechal z tytułu że nazwyam sie Bond a nie jakiś tam i Prezes mnie wysyła tam a tam to jest kompletnie neisprawiedliwie. Jeśli nei ma sprawiedliwośći to nei ma zaufania. A jeśli nei ma zaufania to sie zapytajmy dla kogo jest ta organizacja

?
Dla prezesa
Prezydium
Medali
Członków czyli Nas
Są kluby. Prosze bardzo niech prezesi tren3erzy romawiają z Dziadziusiami i zawodnikami a nie James. Ja rozmaiwam czysto przyjacielsko a nei mam żadnej funkcji - sa inni i wiedzą co do nich należy.
Do mnei jako obywatela tej społecnzośći anleży obywatelskie wsparcie bo odemnei i od Ciebie zależy równie wiele jak od Prezydium i innych agend