Forum CROSS
Luty 07, 2012, 11:35:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 13
  Drukuj  
Autor Wątek: Takie tam  (Przeczytany 6861 razy)
Andrew
Full Member

« : Wrzesień 10, 2009, 05:28:19 »

Szachy i styl pijanego arcymistrza

http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,7006343,Szachy_i_styl_pijanego_arcymistrza.html

szczegóły dotyczące konkursu piękności

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=2208

szczegóły dotyczące incydentu przy szachownicy

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5740
Andrew
Full Member

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2009, 01:47:56 »

kolejny mecz K vs K

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7061429,Arcymistrzowie_szachow_wrocili__Mecz_Karpow___Kasparow.html

partie na żywo

http://www.gva.es/ajedrez/ei_ajedrez_en.htm
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2009, 05:28:55 wysłane przez Andrew » Zapisane
FalKIng
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2009, 10:09:31 »

Polecam ciekawą stronę do ćwiczenia taktyki: http://chess.emrald.net/
artur123
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Październik 16, 2009, 11:39:22 »

Ciekawy wywiad z Jerzym Konikowskim - http://www.szachownica.pl/index.php/component/content/article/68/68.html

Opinia większości jest opinią najmniej zdolnych Język
zaufanie
Gość
« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2010, 04:55:26 »

Z największą przyjemnością prosze kogoś z Komisji Sz. by poinformowal forumowiczów o nowych decyzjach.
Moje dwie propozycje które zlożylem to:
1 ujednolicenie przepisów IBCA i Cross. (zawodnik grający na brajlowskiej desce ma prawo odmówić gry z zawodnikiem grającym an desce zwyklej_
2. Na zgrupowaniu lub turnieju ogólnym dla poprawy wizerunku, integracji i rózności szans calkowicie niewidomym - jedno minimum meijsce z przewodnikiem powinno być zagwarantowane dla niewidomego. Takie postanowienie ma charakter sprawiedliwości spolecznej. Uważam, iż jest to bardzo istotne.
pozdrawiam serdecznie
guti
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Lipiec 13, 2010, 05:22:05 »

Z największą przyjemnością prosze kogoś z Komisji Sz. by poinformowal forumowiczów o nowych decyzjach.
Moje dwie propozycje które zlożylem to:
1 ujednolicenie przepisów IBCA i Cross. (zawodnik grający na brajlowskiej desce ma prawo odmówić gry z zawodnikiem grającym an desce zwyklej_
2. Na zgrupowaniu lub turnieju ogólnym dla poprawy wizerunku, integracji i rózności szans calkowicie niewidomym - jedno minimum meijsce z przewodnikiem powinno być zagwarantowane dla niewidomego. Takie postanowienie ma charakter sprawiedliwości spolecznej. Uważam, iż jest to bardzo istotne.
pozdrawiam serdecznie
Popieram! To ułatwi sprawę - dodam, że zawodnicy niewidomi w ogóle nie umieją swojemu rywalowi powiedzieć posunięcia jakie wykonali w języku niemieckim (a jest to jeden z języków międzynarodowych w szachach poza j. angielskim, a chcąc uściślić przepisy IBCA i FIDE (bo Cross to już inna bajka, to bezapelacyjnie! Nie można tylko brajlować - na tym świat się nie kończy). Do tego zgłaszam propozycje aby NIEWIDOMI NIE MOGLI DOTYKAĆ BIEREK, a to ze względu, że będzie taki mi machał łapkami i już kompletnie nic nie będę widział. Dodatkowym utrudnieniem jest sprawdzanie czasu przez osobę niewidomą podczas gry. Jak wiemy z moralnością i etyką różnie bywa u NIEWIDOMEGO i można dużo pisać na ten temat, więc - jak on przestawi nam zegar... To już nie będzie tak słodko (niby to chce tylko sprawdzić czas... a wszyscy wiemy o co chodzi i czego faktycznie chce). Należy wprowadzić też zmianę w oczywistych funkcjach szachisty niewidomego. Po pierwsze: po każdej partii ma przedyktować partię rozgrywaną ze swoim rywalem. Brajl jest forma pisana, która jest niżową formą pisowni. Poza tym to wykluczy wieczne wykorzystywanie osoby słabowidzącej! Sędzia bazuje na zapisie jednej ze stron. Równie dobrze osoba niewidoma może zapisywać "motylem jestem i nikt nie wie, że teraz nie prowadzę zapisu partii". Po drugie: zakazać osobą niewidomym noszenia okularów przeciwsłonecznym - argumentuje wprowadzenie tego przepisu poprzez dawny już pojedynek pomiędzy Karpovem z Korcznojem. Po trzecie: osoba niewidoma musi mieć opiekuna, czy też przewodnika. Musi! Ale nie całą rodzinę, to nie piknik! To są szachy... Po czwarte: nakaz prze brajlowania Kodeksu Szachowego przez osoby niewidome. Osoba niewidoma musi znać przepisy, STOP kłótni przy szachownicy... Inni tez chcą grać. To są szachy a nie pici polo.
D.C.N.

Amore pomidore Uśmiech
lukaszbaryla
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Lipiec 13, 2010, 09:57:57 »

1. Nie (tyczy się tego co w nawiasie)
2. A dlaczego tylko jedno, może pół na pół?!
zaufanie
Gość
« Odpowiedz #7 : Lipiec 14, 2010, 09:12:13 »

Guti pleciesz!
Przepisy IBCA są takie że jak grasz na dwóch deskach i jak obaj macie brajlowskie deski to Ty możes zpatrzeć resztą wzroku a przeciwnik moze tak samo i może dotykać. Ty tez możesz dotykac
TROCHE SZACUNKU DLA KOLEGÓW NIEWIDOMYCH

Po trzecie. Sznuj Cross - prosze Cię

Sprawa przepisów to jest sprawa sędziego - to on wymaga lub nie i to wszystko.

Jak będzie trzeba to koledzy neiwidomi powiedza i po japońsku. Bez takiej milości Guti - optymistą jesteś wielkim i masz serce.

Bez komentarza. Prosze o wstrzemięźliwość Uśmiech
Woland
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Lipiec 14, 2010, 09:43:08 »

Przedstawienie nakazu gry słabowidzącego na desce brajlowskiej jako równania szans to bzdura. Sprowadzenie kogoś, kto nigdy w ten sposób nie grał do stanu, w którym jego przeciwnik jest od lat to jest wyrównanie? Proponuję jeszcze zawiązywać oczy widzącym idącym do toalety w czasie partii z niewidomym - przecież niewidomemu zajmie to więcej czasu i trzeba wyrównać szanse.

Nasze turnieje są turniejami niewidomych i SŁABOWIDZĄCYCH. Słabowidzący często są w stanie grać na desce widzącej. I koniec. Jeśli chcemy iść drogą szalonych pomysłów Marcina, to proszę wykreślić słowo słabowidzący z nazw turniejów oraz regulaminów.
admin
Administrator
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Lipiec 14, 2010, 01:27:38 »

Witam jak na razie nie pojmuję o co chodzi w niektórych wypowiedziach, dotychczas propozycje bardziej lub mniej poważne komisja starała się rozpatrywać, nie widzę natomiast potrzeby komentowanie decyzji komisji na forum i pokazywania wyników głosowania kto był za a kto przeciw - prowadzi to tylko do niepotrzebnych sprzeczek i antypatii. Z resztą i tak ostateczne decyzje w tych sprawach podejmuje Prezydium Stowarzyszenia. Wolałbym także żeby komisja(która ma obowiązek spotykać się co najmniej raz do roku, a możliwości ma 3-4 razy, nie wnioskowała o tym jak często niewidomy może dotykać figur na swojej desce, a raczej o sprawach istotniejszych.
Dlaczego zmieniać czyjeś prawa w obowiązki (prawo do grania na własnej desce brajlowskiej czy prawo do asystenta) skoro pociąga to za sobą spore konsekwencje np finansowe, sprzętowe itp ( wie ktoś może gdzie można zakupić odpowiedni sprzęt brajlowski??)
Życzę owocnych dyskusji i konstruktywnych propozycji, a najrozsądniejsze komisja rozpatrzy.
W szachach niewidomych potrzebne są zmiany, ale czy od razu rewolucja??. Pozdrawiam admin.
guti
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Lipiec 14, 2010, 04:32:56 »

Niektóre rzeczy są absurdalne, a z pomocą nieodpowiednich osób mogą stać się paradoksem za sprawą precedensu, który jak słusznie Admin zauważył będą prowadzić do antypatii. Ja powiem wprost - do nienawiści do osób niewidomych, którzy czują się zawsze poszkodowani i wręcz żądają aby to inny ich wywyższali ze względu na ich kalectwo, które jednak w naszym środowisku nie jest nikomu obce. Mało tego - są pokrzywdzeni i im należy się pomoc. Na DMP wszyscy mogliśmy się przekonać jak jedna osoba roszczyła sobie przyniesienie jej wody, BO ON MUSI. Gdyby powiedział to do mojej dziewczyny to nie pozostawiłby mi innego wyboru, jak danie mu w twarz (i tu dodam, że napisałem to najłagodniej!) Bezczelność, bezczelność i bezczelność. Oczywiście mam nadzieję, że moja wcześniejsza notka została dobrze zinterpretowana - jako czarny humor.

Przypomnę pewne słowa: "Aby zatriumfowało zło potrzebna jest bierność dobrych ludzi".

Teraz już wiemy kto jest złem w naszym środowisku... I sami sobie odpowiedzcie jakie są to osoby - oczywiście paradoksalnie i niech te osoby potem nie żądają życzliwości i przychylności.

Noip, jak łatwo kogoś zirytować? Prawda! A więc, który niewidomy jeszcze ma coś do powiedzenia? Trzeba nie lada wysiłku aby tolerować te osoby w naszym społeczeństwie! I proszę nie pisać abym usuną moją notkę wcześniejszą (jak i tą notkę), bo to tylko spotęguje moją agresję. Mam również nadzieje, że wyższość poziomu gry w szachy zweryfikuje pozycje osób w Cross-ie. Może i to nie ładnie co napiszę, ale działania niewidomych wzbudzają we mnie furie. Mam nadzieję, że wyższość osób słabowidzących szachistów zepchną na margines w/w osoby.

Amore pomidore Uśmiech
lukaszbaryla
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Lipiec 14, 2010, 06:59:24 »

Tak piszecie o tych niewidomych i niewidomych, że coś im się należy czy może próbują wymusić, ale tu jak do tej pory żaden niewidomy się nie wypowiedział, to tak decydować za innych jak oni tego nie chcą to chyba nie ładnie.. A co do niewidomych to prawda mają tak zwane blindyzmy, jednym z nich jest potrzeba nadmiernego doceniania i nieadekwatnej pomocy. Ale czy możemy mieć im to za złe, chyba jesteśmy już do tego przyzwyczajeni. Ale jak by nie było to osoby niewidome mają trochę obniżone szanse na wygraną szczególnie w krótkich partiach, bo zanim oni poprzestawiają u siebie te bierki to normalnie można w ten czas dużo zrobić, chociaż pewnie są wyjątki.
zaufanie
Gość
« Odpowiedz #12 : Lipiec 14, 2010, 09:38:11 »

Takei jest prawo IBCA. Tak sie gra na ME MŚ DMŚ PŚ. Prawo to wolność.
Tam deski kalsyczne są rzadkością i zdażaja sie CZASEM że gracz neiwidomy odmówi gry bez drugiej brajlowskiej deski.
pozdrawiam
szalonego Michalka
FalKIng
Jr. Member
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Lipiec 14, 2010, 10:17:11 »

Komisja zgłosiła dwa wnioski do Prezydium Stowarzyszenia:
1. Zmiana Tempa gry w Finale Mistrzostw Polski Mężczyzn. Nowe tempo to 2h na cała partię + 30 sek. na każde posunięcie
2. Eliminacje do Finału Mistrzostw Polski Kobiet w postaci Półfinału
admin
Administrator
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2010, 10:24:00 »

W kwestii przepisów http://www.ibca-info.org/rules-of-chess.asp dostępne także w kodeksie szachowym od 1985 i stosowanych w rozgrywkach stowarzyszenia cross. Prośba do osób, które nawołują do tego, aby u nas były takie same przepisy jak w IBCA aby wskazały konkretny punkt i różnice, o którą im chodzi, aby można było się ustosunkować się do konkretów a nie do hasła typu "Balcerowicz musi odejść". Pozdrawiam.
Strony: [1] 2 3 ... 13
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!