|
Woland
|
 |
« : Grudzień 09, 2008, 02:10:26 » |
|
Tablice Nalimova to tablice, które określają w ilu ruchach daje się mata w danej pozycji. W tej chwili obsługują maksymalnie 6 figur, licząc króle. Świetna zabawka. Można parę godzin siedzieć i bawić się skomplikowanymi końcówkami. Przy okazji doskonałe narzedzie do nauki końcówek typu matowanie skoczkiem i gońcem czy hetman przeciwko wieży. http://www.k4it.de/index.php?topic=egtb&lang=enUdało mi się ustawić pozycję, w której forsowny mat następuje po... 262 ruchach!!! Czekam na lepszy wynik 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 02:12:25 wysłane przez Woland »
|
|
|
|
|
|
guti
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2008, 03:51:40 » |
|
Przeglądałem, oceniałem i zbierałem opinię na temat Tablic Nalimova. Ale mam pytanie... Czy nie są zbyt nudne skoro zadania przedstawiają np.: mata w 200 posunięciach? Zadałem sobie również pytanie, jaka jest najdłuższa partia szachów na świecie. Nie chcę aby moja opinia lub odpowiedź zniechęcała. Ale mnie takie liczenie mata do 200 nudzi.
|
|
|
|
|
|
Amore pomidore 
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2008, 08:59:28 » |
|
Ja już Ci Guti mówiłem, żebyś zmienił dealera  Przecież te tablice nie są po to, żeby śledzić i emocjonować się matem w 262 ruchach... Są po to, zeby wskazać najkrótszą drogę do mata, jesli taka istnieje. Są więc, moim zdaniem, doskonałym pomocnikiem w nauce matowania skoczkiem i gońcem oraz wygrywania końcówek typu hetman na wieżę czy dwa skoczki na pionka. Oczywiście nieoceniony jest jakiś komentarz teoretyczny, bo samo przestawianie posunięć bez znajomości idei to kiepski pomysł. Ale wystarczy znaleźć sobie w necie jakąś stronkę z teorią i ideą danej końcówki i wtedy nie musimy się trzymać przykładu z tej stronki i głowić się, co by było gdyby król zamiast na h7 poszedł na g8, tylko możemy to sprawdzić. Btw - programy szachowe często nie mają tych tablic i próbują wszystko liczyć. Okazuje się na przykład, że Fritz bez tablic Nalimova nie umie matować skoczkiem i gońcem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
guti
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2008, 01:08:15 » |
|
Ooo, ten narkotyk zwany miłością trzyma mnie odkąd go posmakowałem.  Może to będzie niestosowny przykład, a na pewno nie adekwatny ale zacytuje A. Einsteina "Kiedy maiłem 20 lat myślałem tylko o kochaniu, teraz kocham już tylko myśleć." Ja nadal myślę o kochaniu, ale od strony naukowej proponuje trening rozwiązywania końcówek przy szachownicy, np.: 5 minut na zegarze szachowym, pozycja końcówki (dowolnej, np.: król, skoczek i goniec na gołego króla). Ja tak zawsze się uczyłem matowania w podobnych pozycjach...
|
|
|
|
|
|
Amore pomidore 
|
|
|
|
guti
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2008, 01:09:57 » |
|
Wiesz, że niedawno na moim blogu umieściłem naszą partię?  Niestety, bez analizy. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Amore pomidore 
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2008, 01:45:08 » |
|
trening rozwiązywania końcówek przy szachownicy, np.: 5 minut na zegarze szachowym Ale odróżnij trenowanie końcówki od uczenia się jej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2008, 02:11:39 » |
|
Wiesz, że niedawno na moim blogu umieściłem naszą partię?  Tak bez zgody współautora??  Przeczytałem Twój wpis. Ofiara rzeczywiście ładna i wygrywająca partię, ale uważam, że nawet bez mojego ruchu Sf6 (czyli np. po hxg6) partia i tak była przegrana dla czarnych. Natomiast tylko uśmiecham się gdy piszesz, że białe miażdżą czarne w gambicie wołżańskim jeśli tylko zagrają b6 a nie bxa6. Sam sobie znajdź tysiące partii arcymistrzów, w których białe przegrywały mimo ruchu b6. Rzeczywiście, przyjmuje się obecnie, że jest on najsilniejszy dla białych, ale twierdzenie, że po nim białe miażdżą czarne świadczy tylko tym, że... musisz zmienić dealera.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
guti
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 15, 2008, 11:45:17 » |
|
Szczególnie zwróciłem uwagę na ruch "b6" z tego względu, iż białym znacznie łatwiej się gra niż po bxa6. Wiem, że możesz mi udowodnić, że są partie, w których zarówno białe jak i czarne wygrywają. A odnośnie mojego dealera, to mi podpowiada piękne słowa, E. Laskera: "W matematyce - jeśli ktoś znajdzie nowe podejście do jakiegoś problemu, to inny matematyk może twierdzić, że on znalazł jeszcze lepsze, jeszcze wspanialsze. Ale w szachach, jeśli ktoś twierdzi, że gra lepiej ode mnie - mogę dać mu mata". W tym przypadku chcę zwrócić uwagę, albo bardziej dokładnie - stwierdzić, że w każdym gambicie i debiucie da się wygrać, ale można i też przegrać. Wszak na wynik partii składa się wiele czynników. A do satyry czynników można cytować M. Najdorfa z prelekcji w Warszawie. "Jak wygrać partię szachów - to pytanie oczywiście, czysto retoryczne..." itd. Nie myślałem również, że ktoś może być przeciwny temu, że umieszczę jego partie. Ale skoro w/w partia tak bardzo Drogi kolego szachowy cię zbulwersowała, to nie pozostaje mi nic innego jak najmocniej przeprosić, co chcę to uczynić teraz. Jest mi niezmiernie przykro z tego powodu, że nieumyślnie moje notatki mogły Cię dotknąć. Nie chciałbym aby z tego powodu nasza znajomość przybrała złych relacji i jakąkolwiek wrogość między nami. Wszak wiemy jak skończyła się podobna przygoda Capablanci z Alechinem po opublikowaniu analiz partii przez Pana Jose, w których dotknął Pana Aleksandra bardzo tym, iż nie pochwalił w żadnym wypadku swojego przeciwnika. Tym bardziej Przepraszam i mam nadzieję, że nasze stosunki koleżeńskie nie uległy zmianie. W/w partii nie poddawałem analizie w myśli, iż mogą to uczynić czytelnicy. W tym przypadku proponuję dwa rodzaje zadość uczynienia. Pierwszą jest oczywiście, usunięcie notatki z blogu. A drugim rozwiązaniem jest pozwolenie aby Twoja analiza partii została umieszczona w kolejnej notatce jako uwieńczenie przedstawionego przeze mnie tematy: "Ofiara jakości". Chcę dodać również, że notatka nie będzie w żaden sposób przeze mnie zmieniona jak i wybór tematu z wszystkimi do tego środkami (diagram, zdjęcia), które zechcesz umieścić będą w takiej formie jak chcesz. Również jestem skłonny na napisanie oświadczenia na blogu, w którym wystosuję odpowiednie przeprosiny. Mam również nadzieję, że nie będziesz Drogi Michale żywił do mnie żadnej urazy. Podaję swój adres e-Mail: guti1983@op.pl Na ten adres możesz przesłać swoją analizę.
|
|
|
|
|
|
Amore pomidore 
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2008, 10:50:35 » |
|
Guti, ja Cię błagam, zmień dealera. Albo daj mi numer do kogoś z Twojej rodziny, niech on Ci zmieni, bo sam już nie dasz chyba rady...
1. Bardzo się cieszę, że moja partia posłużyła komukolwiek do czegokolwiek. Możesz zamieszczać moje partie bez pytania do końca swoich dni.
2. Merytorycznie w kwestii gambitu wołżańskiego - zaprotestowałem przeciw stwierdzeniu, że po b6 zamiast bxa6 białe "miażdżą" czarne. Mam nawet w swoim dorobku remisy czarnymi w tym wariancie w partiach z przeciwnikami o rankingu o 200 punktów wyższym ode mnie, więc nie jest tak źle. Ponadto nawet na poziomie arcymistrzowskim czarne nie raz wygrywały w tym wariancie, więc ostrożnie z tym "miażdżeniem".
3. Zmień dealera.
4. Rozegrałeś tę parię bardzo dobrze. Gratuluję.
5. Zmień dealera.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sokol
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 16, 2008, 12:01:38 » |
|
A ja bym Wam obu dał bana za odchodzenie od tematu  Adminie działaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 16, 2008, 12:15:31 » |
|
A ja bym Wam obu dał bana za odchodzenie od tematu  Adminie działaj  Co prawda to prawda. Więc wracając do tematu - kto pobije mój wynik - ustawienie mata w 262? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 20, 2008, 06:51:14 » |
|
hm czyżbym miał pośredniczyć w przekazywaniu banana??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KOT
Newbie

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 29, 2008, 07:48:07 » |
|
Wesołych świąt chłopaki  chyba sie zmieściłem w temacie:D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2009, 09:51:28 » |
|
Tablice Nalimova to tablice, które określają w ilu ruchach daje się mata w danej pozycji. W tej chwili obsługują maksymalnie 6 figur, licząc króle.
Wyłączając pozycje 5 figur kontra król Świetna zabawka. Można parę godzin siedzieć i bawić się skomplikowanymi końcówkami. Przy okazji doskonałe narzedzie do nauki końcówek typu matowanie skoczkiem i gońcem czy hetman przeciwko wieży.
Tablice Nalimova są rozwiązaniem czysto matematycznym, dlatego nie sprawdzają się przy nauce. Np. w końcówce G+S+K vs K powinniśmy poznać pozycję wyjściową (teoretyczną), z której zaczynamy matować. Tablice mogą ją z pewnością pominąć, gdyż może być krótsza droga do mata (nie sprawdzałem  ) Udało mi się ustawić pozycję, w której forsowny mat następuje po... 262 ruchach!!! Czekam na lepszy wynik  Czy możemy zobaczyć to ustawienie?!
|
|
|
|
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|