|
Yellow
|
 |
« : Sierpień 23, 2009, 01:16:21 » |
|
Jestem w trakcie tworzenia lekcji szachowych audio. Lekcje takie będą zawierały skomentowane partie z najważniejszych turniejów cross'owych, część teoretyczną z wybranego debiutu oraz końcówki.
Na pierwszy ogień pójdą partie Rafała z MPN 2009, a w teorii znajdzie się wariant drakona i końcówki wieżowe. To są oczywiście plany, które mogą ulec zmianie.
Również Wy możecie podesłać mi kilka pomysłów, co chcielibyście, aby znalazło się wśród tych lekcji.
|
|
|
|
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
petro sjan
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2009, 01:45:17 » |
|
Świetny pomysł  brawo! Byle tylko został zrealizowany 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja-to-ja
Newbie

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2009, 02:03:33 » |
|
To ja mam taki pomysł, ażeby utworzyć skrzynkę meilową, ogólnodostępną, gdzie każdy poczciwy człowiek mógłby wysłać materiały: nagrania, ebooki, partie, cokolwiek. No i oczywiście również każdy mógłby sobie tam wejść i to pobrać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2009, 10:33:39 » |
|
Świetny pomysł Jacek! A co Cię do tego skłoniło?
Może w końcu coś się ruszy ze szkoleniem u nas. Oczywiście, każdy musi pracować przede wszystkim sam, bez tego ani rusz, ale jednak takie ogólno-crossowe inicjatywy też są ważne. A dla osób które nie są w stanie awansować do finału i pojechać na zgrupowanie szkolenia żadnego nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2009, 11:15:13 » |
|
Świetny pomysł Jacek! A co Cię do tego skłoniło? Hmmm, tajemnica?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2009, 11:56:03 » |
|
Wpadłem na ten świetny pomysł  i postanowiłem go zrealizować. Zastanawia mnie jak trenują niewidomi i Ci, którzy widzą bardzo słabo. Jestem przekonany, że szachowych książek brajlowskich na świecie nie ma wiele. Dostępne na rynku lekcje audio video ze stajni chessbase są w językach angielskim lub niemieckim. Dla niektórych język może nie stanowić problemu, jednak dla dzieci i ludzi którzy dopiero poznają podstawy językowe, to prawdziwa przeszkoda. A lekcje prywatne z trenerem? Nic nie dają, jeżeli samemu nie będzie się pracowało.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2009, 09:22:46 wysłane przez Yellow »
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2009, 09:34:51 » |
|
Czy ktoś mógłby przesłać mi analizę partii z MP, jaką zrobił Żeberski? Chciałbym zobaczyć/porównać jak wygląda Jego wykonanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jamesbond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 02, 2009, 06:00:36 » |
|
Zgłoś sie do centrali Cross`u. Sam nie posiadam takiej ale wiem że w Centrali ją mieli pozdro 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 03, 2009, 08:55:17 » |
|
Z naszego MP?? Kto to jest Żeberski??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 04, 2009, 11:38:09 » |
|
Tak z naszego (wtedy jeszcze z waszego) z 2008 roku. Edi wysłał mi już dwie partie, porównałem i moje wykonanie jest bardzo podobne. W moich analizach jest jednak więcej wariantów. Pierwszy numer mojego "Audio CROSS" rozdam na turnieju w Dadaju, a kogo nie będzie, to dostanie pliki mp3 lub płyty drogą pocztową po turnieju. Kto to jest Żeberski??
Co z Ciebie za szachista, skoro nie wiesz kto to jest Żeberski?! Ale z drugiej strony, zawodników z rankingiem 2400 jest już tak wielu, że nie można ich wszystkich pamiętać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 29, 2009, 10:03:51 » |
|
Osoby zainteresowane pierwszym numerem z lekcjami audio mogą się już zgłaszać do mnie lub do centrali CROSS'u. 14 plików mp3 waży około 60 Mb, więc zanim napiszecie, to sprawdźcie Wasze skrzynki, czy przyjmą taką przesyłkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukaszbaryla
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 29, 2009, 12:04:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 29, 2009, 10:22:30 » |
|
Czy naprawdę nie można tego gdzieś wystawić do sciągnięcia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 01, 2009, 08:24:08 » |
|
Będę wdzięczny za przesłanie adrian[dot]szarata[at]gmail[dot]com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 02, 2009, 12:19:17 » |
|
No jeśli naprawdę chce się Wam pocztą wysyłać, to ja też oczywiście poproszę. wolandpl(at)gmail.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|