|
admin
|
 |
« : Sierpień 19, 2009, 12:05:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2009, 10:04:22 » |
|
A transmisja live gdzie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 20, 2009, 12:19:04 » |
|
W telewizji regionalnej Poznań 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2009, 01:47:33 » |
|
Czy transmisja jest aż tak potrzebna?! Partie ukazują się w miarę szybko. Przykro mi to stwierdzić ale poziom tych partii nie jest wysoki (dużo podstawek figur), a przecież są to MŚ. Kibicujmy naszej Ani, bo ma dzisiaj ciężką przeprawę z Zsiltzova-Lisenko, Lubov. Mam nadzieję, że wspiera ją tam jakiś trener.
|
|
|
|
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2009, 03:05:27 » |
|
No właśnie dla takiej partii jak dzisiejsza przydałaby się transmisja. Bo generalnie pozostałe partie to rzeczywiście jakas pomyłka.
Ale taka jest specyfika szachów niewidomych - mało grających. W kategorii mężczyzn, czy raczej "open" jest jeszcze ok, ale u kobiet i juniorów jest tak jak widać. Za moich juniorskich czasów w finale mistrzostw Polski zawodnicy pytali robiąc ruch "czy tak można", a żeby zrobić drugą kategorię trzeba było wygrać turniej.
A tak przy okazji - pytanie zaczepne - dlaczego są mistrzostwa Polski/świata kobiet, a nie ma mężczyzn?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukaszbaryla
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2009, 08:29:38 » |
|
No i chyba wspierał, bo wygrała, oby tak dalej to Bedzie pierwsza, trzymam kciuki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2009, 08:39:39 » |
|
Hm.. cóż ja mogę powiedzieć.. Myślę, że przygotowanie do partii i tak się nie przydało, bo przez przedrundowe zamieszanie z telewizją i ogólny stres podczas partii zapomniałam co miałam grac i już w 3. ruchu wybrałam coś innego i zagrałam jak umiem, a nie jak powinnam zagrać Ale efekt spoko. Pozdrawiam Kibiców;D
|
|
|
|
|
|
Toż to kawał hipokryty! Rude włosy, wzrok kosmity:) let smile 
|
|
|
|
petro sjan
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2009, 12:10:18 » |
|
Siema wszystkim dawno mnie tu nie było  zapewne brakowało wam moich postów  Ania trzmaj tak dalej  a będzie wreszcie złoto  kto Cię przygotowuje do partii? Marek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petro sjan
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 23, 2009, 12:20:54 » |
|
Pytanie do kozaków z D G czemu nie wysłaliście Weroniki na te mistrzostwa? Poza Anią to same babcię reprezentują polskę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
petro sjan
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 23, 2009, 12:31:07 » |
|
Czemu strona turnieju nie jest aktualizowana od 2 dni? Mają wolne czy co? Ciekawi mnie wynik partii Ani z tą rosjanka  no rosja to wysyła młode 15 letnie szachiski na mistrzostwa anie stare babcię na wczasy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 23, 2009, 11:09:38 » |
|
Tak petrosjan, trenerem Polek na tym turnieju jest Pan Marek.
Przegrałam z tą Rosjanką, i to w bardzo głupi sposób, przez błąd w debiucie. Niestety, ciężko było mi skupić się na zapamiętaniu wariantu, ponieważ na przygotowaniu do partii, które trwało 1,5 godziny trener skupił się głównie na analizie końcówki, która z tego wariantu powstawała.
Na marginesie, to tylko oglądaliśmy jej partie i ja miałam niby grać tak samo jak jej przeciwnicy w tych partiach nie zaglądając nawet do książki debiutowej żeby sprawdzić jakie są inne możliwości i ewentualnie wybrać tą która mi najbardziej pasuje. Oceniam przygotowanie jako nieprofesjonalne, tak samo jak przed partią z Zsiltsovą, które też polegało jedynie na przepisaniu pierwszych 15 posunięć z jej partii bez zaglądania do książki debiutowej. Pomijam już fakt, że tą partię widziałam już poprzedniego dnia i miałam wrażenie że na przygotowaniu nie dowiedziałam się nic nowego i straciłam jedynie czas.
Wczoraj była ciekawa runda, bo Rosjanka grała z Zsiltzovą i zremisowały. Ja zremisowałam z Ukrainką, która wcześniej zremisowała z tą Rosjanką. Przed rundą było 6 zawodniczek z 3 punktami i jedna (ta młoda Rosjanka) samodzielna liderka z przewagą 0,5 pkt.
Dzisiaj jest dzień wolny, więc jest szansa, zeby sobie wypocząć, bo ogólnie na turnieju atmosfera jest taka sobie.
|
|
|
|
|
|
Toż to kawał hipokryty! Rude włosy, wzrok kosmity:) let smile 
|
|
|
|
petro sjan
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2009, 11:37:27 » |
|
No to rzeczywiście szkoda tej partii  ale to nic wciąż masz realne szansę na medal może nie złoty ale różnie to jeszcze może być  odpoczywaj i wygrywaj kolejne partie  co do trenera, to chodził zapewne dumny jak paw jak wygrałaś poprzednią partie mówiąc wszystkim do okoła że to on Cię tak świetnie przygotował i dla tego wygrałaś  a po wczorajszej porażce to mówił że to twoja wina bo go nie posłuchałaś i grałaś coś innego, jak bym go nie znał  pozdro!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filantrop
Newbie

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 25, 2009, 11:33:07 » |
|
Aniu masz bardzo ładny wynik i tak trzymaj, ale ile czasu poświęcasz przed turniejem na przygotowanie wariantów ? Ile grałaś w tym roku ? Łatwo jest kogoś oskarżać, a nie widziałem jakichś Twoich wyników w tym roku m.in. na Mistrzostwach Polski. Czy pracowałaś ze swoim trenerem w ciągu roku ? Życzę Ci jak najlepszego wyniku, ale zastanów się nad tym co piszesz.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 11:35:44 wysłane przez filantrop »
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 26, 2009, 12:33:41 » |
|
Ostatni dzień dla Ani był bardzo bolesny zarówno przed rundą jak i na jej początku:) bo pozycje po debiucie są opłakane, przypomina to moja grę z finału MPN bo wyniki są nadzwyczaj dobre, a konkurencja traci punkty Luba przegrała z Hiszpanka. z którą walczyć bedzie Ania w następnej rundzie. Życzę więc Ani dalszej passy szczęścia w turnieju i jak najjaśniejszego medalu:) 3majcie kciuki:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 27, 2009, 05:26:49 » |
|
w przedostatniej rundzie na pierwszych 3 stołach derby zakończyły się błyskawicznie zwycięstwami liderek no może polki powalczyły trochę dłużej choć Ania dość szybko zdobyła 2 pionki. Więc mamy przynajmniej srebro  A z ciekawostek dziś na rundę jedna z zawodniczek przyniosła szachy brailowskie, które przez noc stały na deszczu i co któreś posuniecie woła sędziego bo nie ma siły wykołkować pionków:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|