Forum CROSS
Luty 05, 2012, 12:17:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Ankieta
Pytanie: Jak dużo pracujesz nasd szachami?  (Głosowanie skończone: Listopad 28, 2007, 09:58:06 )
bardzo dużo - 0 (0%)
dużo - 0 (0%)
średnio - 1 (25%)
mało - 1 (25%)
wcale - 2 (50%)
Głosów w sumie: 4

Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozwój szachów  (Przeczytany 9062 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
jamesbond
Gość
« : Listopad 06, 2007, 09:58:06 »

Bardzo proszę o odpowiedzi szczere i prawdziwe.Pozdrawiam i zycze zwycięstwa bo ono smakuje naprawde dobrze.
Woland
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2007, 01:53:20 »

Nie trenuję wcale. Na ogół tłumaczę się brakiem czasu, ale oczywiście tak naprawdę jest to zwykłe lenistwo, które z kolei jest podparte brakiem motywacji.

Zacząłem jakiś czas temu biegać. Trenuję bardzo regularnie i widać tego efekty. To daje mi motywację do dalszych treningów.

Takiej motywacji w szachach nie widzę i nawet dość trudno mi ją sobie wyobrazić, skoro osiągnięcie wyników wymaga wyjazdu na turniej, a na takie wyjazdy mogę sobie pozwolić powiedzmy dwa razy w roku. To za mało, by czuć że jest sens trenować. Czyli jednak dochodzimy do braku czasu, ale nie na trening tylko na starty...
admin
Administrator
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2007, 02:21:54 »

Woland a może by tak ze dwie godzinki na kurniku godzinka z fritzem to tak jak dzienny półmaraton a i efekty by były po co od razu na turnieje.
Woland
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2007, 03:08:55 »

Woland a może by tak ze dwie godzinki na kurniku godzinka z fritzem to tak jak dzienny półmaraton a i efekty by były po co od razu na turnieje.

Dwie godzinki za Kurniku i godzinka z Fritzem to w sumie trzy godzinki, czyli o połowę więcej niż półmaraton Uśmiech

A tak poważnie, to zależy co to znaczy "efekty". Dla mnie "efekt" to np. ogranie Staruszka. Bez wyjazdu na turniej raczej się nie da.
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2007, 04:06:45 »

Michał ma bardzo dobry plan - chce dogonic Staruszka i Rafałeczka i dlatego zaczoł biegać. Więcej widać "efekty" bo biegnie coraz szybciej.
Poważnie to proponuję 45 minut co da dni spróbować rozwiazać jakieś śmieszna kombinację końcówke itp bo ksiażki debiutowe same w sobie są nudne. Porponuje pozycje dla Wolanda
białe Kg1 pionki a5 b5 c5
czarne Kb7 pionki f3 h3
ruch czarnych podaj ocene pozycji. Jak to rozwiażesz to będzie frajda czyli efekt.
Od jamesabonda piwo w prezencie na dmp.
pozdrawiam 007
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2007, 02:31:08 »

Kb8 wybgrywa.
A teraz jedna sprawa. Jesli młodzi są na bakier z szachami i wolą robić coś innego to należy zadać pytanie dlaczego. Jeśli cała sprawa jest tak trudna to postaram sie przedłożyc moją opinię.
Szachy to nie tylko centrala CROSS ale
organizatorzy
trenerzy
kluby
zawodnicy
centrala wywiazuje sie bardzo ok
Organizatorzy. Teraz zadajmy sobie pytanie czy w dzisiejszych czasach technokracji taki organizator nei może być przeszkolony z zakresu integracji społecznej prddagogiki itp? Jeśli dziś jest era technokracji to w takim razie spece lub przeszkoleni wychowawcy powinni dać taki program turneiju czy imprezy by integrować a co przeddewszystkim dawać radcość z szachów.Przykąłdem jest np organizacja Głuchoniewidomych w której jestem od neidawna i tam są studenci wolontariusze którzy nie pozwolą na to by ktokolwiek siedzial z założonymi rękoma i kazdy wraca z imprezy uśmiechniety i bardzo che przyjechać ponownie.
trenerzy. Ekspert szachowy nie wystarcza. Musi mieć wzorem wycho09wacy wiedze i umiejętnosci integracji z grupą i umieć zazinteresowac szachami pokazać coś nowego czyli to co jest w szachach najpiękniejsze czyli dążenie do znajdowania rozwiazań a nei kucia debiutów. trener powinien mieć charyzme i prowadzic pokazywać jak należy iść do przodu. W zakresie szkolenia młodzieży to jest istotneijsze niż w seniorskich szachach.
Wnioski nakładają sie same. Należy koniecznie stworżyć podstawy do rozwoju szachów wśród dzieci i mlodzieży. Trenr kadry młodzieżowej powinin być "kimś" z kim jest wesoło i fajnie pogadać przebywać i żyć. Organizatorzy powinni przejśc przeszkoenia na temat integracji lub postarać sie o wsparcie studentów wydziału pedagogiki tyflologi by tworzyć coś lepszego bo czasy są wymagające nei tylko od zawodników.
Zawodnicy tacy jak ja musza mieć świadomość że jestem odpowiedzialny za szachy w naszej organizacji i dlatego pisze to tu i teraz. Musimy koniecznie wziaść sie do pracy nei zależnei od tego czy jest deszcz czy nie. Myślę że sponsoży będą nas wspierac tylko wtedy gdy damy im w zamian dobry produkt a taki to właśnie wspoólna wspólpraca wszystkich elementów (organizator, trener. zawodnik. kluby).
Dlatego myśle że na MP JUniorów konieczne jest wsparcie studentów którzy wzmocnią organizację i dadzą świeżą krew tym imprezom.
admin
Administrator
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2007, 06:30:16 »

no tak każdy chciałby aby było lepiej, żeby byli studenci, wolontariusze, sponsorzy, trenerzy z charyzmą wyszkoleni do pracy z głuchymi, niewidomymi czy nawet z ludźmi ze sprzężeniami, ale to wymaga przede wszystkim ich dobrej woli, studenci i wolontariusze poświęcają swój wolny czas za nic sponsorzy dają datki za nic, a trenerzy mają się uczyć tyflo oligofreno czy jeszcze jakiej tam pedagogiki po to żeby uczyć dzieci też za darmo. a co my im mamy zaoferować w zamian?? Może na początek przydali by się ludzie z dobrą wolą a potem będziemy im stawiać wymagania jak już ich będzie za dużo Uśmiech
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #7 : Listopad 14, 2007, 09:16:51 »

Super. Niedługo będe sie widzial z grupą studentów pedagogiki i zobaczę co ca się zrobić. Myśle jednak że ten ich wolny czas się znajdzie. Ponadto nie pozostanę łąmach tego orum i zobaczę może oni albo wspólnie zorganizujemy coś w rodzaju "szkolenia". Pozdrawiam i myśle że idziemy ok drogą.
Woland
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Listopad 14, 2007, 02:02:19 »

A ja nie wiem o co się rozchodzi. Potrzebni nam są studenci i wolontariusze, skoro sami w domu w ogóle nie trenujemy? Jeśli nasze szachy mają się rozwijać, to przede wszystkim sami we własnym domu musimy o to zadbać. Jaki procent CROSS'owych szachistów trenuje samemu? 5%? Chyba mniej. Studenci i wolontariusze im nie pomogą.
admin
Administrator
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Listopad 14, 2007, 06:22:05 »

Jeśli chodzi o rozwój to ja myślę że nie tylko autorowi chodziło o nas, ale to by środowisko pozyskiwało nowych amatorów tej dyscypliny. najlepiej młodych i problem w tym jak ich zachęcić do gry no i do podnoszenia kwalifikacji.
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 14, 2007, 07:16:49 »

Dokładnie należy tak stworzyć impr4ezę by dzieci przedewszystkim z szchów czerpały radość i piękno bo ostatnio nie dość że mają łatwizne siedzieć za komputerem i nic nie robić to na MP Juiorów chyba też należy cos zmienic by te dzieci zaczeły widzieć coś w szachach. Ostatni Grunwald to pokazałl. Trzeba wspierać młodych bo to jest przyszłośc z całym szacunkime dla naszym Arcymistrzów starszych kolegów. Oni choć mają po 70 lat to po parti potrafią sie wspaniale uśmiechnać itp. Studenci mogą swoja wiedzą i umiejętnością organizacji i znajomości nowych technik tak rozganizować turniej by szachy nabrały nowego blasku. Nic nei obiecuje jednak dam z siebie wszystko. Ponadto Wielkie brawa dla Dominika Szorguta który robi postępy i należy go promować na MŚ.
Ponadto chodzi mi o dbanie o świadomość. Bo Stowarzyszenia to jest organizacja oparta na woli "członków" czyli nas a nie decyzjach "z góry". To MY jesteśmy odpowiedzialni za to czy obronimy Mistrzostwo Świata. By potem nie było we wrześniu że to trener nei taki, że ..... Musimy wziąść an siebie więcej ciężaru.
admin
Administrator
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2007, 11:11:12 »

Miejmy nadzieję że twój zapał James będzie zaraźliwy Uśmiech To może rzeczywiście coś dobrego w tym kierunku zacznie się dziać Uśmiech
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #12 : Listopad 24, 2007, 10:32:34 »

Tak sobie mysłe co można by .... by było lepiej. Wiec ..
Anglia Mistrzostwa Europy. Zawsze marzyłem o tym by pojechać na taką imprezę. na początku kariery albo nerwy albo poziom mojej gry nie wystarczał by iśc do przodu. Wiele czynników zabraniało mi tam iść. Pewnego dnia rozmawiałem z trenrem Januszem Żyłą będąc w krytycznym momencie mojej kariery. Po burzliwej rozmowie trener mówi "Marcin trenuj a będziesz pierwszy". OK mówię i poszedłem z aciosem. Choc było ciężko to odniosłem sie (był dołek). Analizowałem swoje partie nauczyłem sie troszke od trenera i szło. Potem podpatrywałęm naszych mistrzów i rozmawiałem z Tadeuszem Żółtkiem który swoje doświadczenia przekazuje innym.
Ereszcie pojechałem do Angli. Spelił sie sen. Pamietam jak byłem z Rafałem w Wisle oni jechali na imprezę z agranicę a ja nie.
Anglia dała mi wielkiego "życiowego kopa". Teraz jestem silniejszy psychicznie wiem że Mogę wiecej i obowiązkiem jest być lepszym każdego dnia.
Życzę Wam wszystkim przedewszystkim tym najmłodszym by podnieśli główe i siegali wyżej a potem przyjdzie radość i szczęście po czym nic niemożliwego nei będzie dla Was.
Woland
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Listopad 26, 2007, 10:04:52 »

Życzę Wam wszystkim przedewszystkim tym najmłodszym by podnieśli główe i siegali wyżej a potem przyjdzie radość i szczęście po czym nic niemożliwego nei będzie dla Was.

A potem przyjdzie praca i rodzina i tyle będzie z szachów Uśmiech
jamesbond
Gość
« Odpowiedz #14 : Listopad 26, 2007, 08:24:33 »

Nawet krowa wie że trawa zimą nei rośnie. Ale puki jest to sie cieszy i wcina.
Toć taki junior to ma od razu do roboty i dzieci robić?Co?Co?Co???
Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!