|
Sokol
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 13, 2009, 12:31:27 » |
|
A dajcie Wy mi spokój - ja na emeryturze jestem i dobrze mi z tym  chociaż fakt o wiele łatwiej jak Cię ktoś pokieruje, tyle że jak sam nie chcesz to i trener nie pomoże...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 13, 2009, 12:45:14 » |
|
Zainteresowanie ze strony zawodniczek tegorocznymi MPK jest duże. Świadczy o tym to, że organizatorzy nie dopuścili do gry wszystkie chętne osoby (z pewnością względy finansowe). Odrzucono zgłoszenie Aleksandry Kotek, argumentując tym, że jako juniorka jeszcze sobie pogra, a pewnie nie była jedyna. W związku z tak liczną obsadą, może czas pomyśleć o półfinałach? Gdyby jeszcze przyjechała Ania, i niech się cieszą, że Dąbrowa nie wysłała swoich arcymistrzyń  , to na MPK grałyby II kategorie wzwyż.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 12:59:06 wysłane przez Yellow »
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 13, 2009, 02:30:49 » |
|
Nie trzeba robić półfinałów, wystarczy limit rankingowy. Naprawde nie uważam, by w Mistrzostwach Polski koniecznie musiały grać piąte kategorie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 13, 2009, 05:54:31 » |
|
Hm.. widzę że MPK cieszy się dość dużym zainteresowaniem na forum. Uczestniczyłam w tym turnieju przez wiele lat z rzędu i mogę powiedzieć, że poziom fakt faktem-jest niski, ale i tak się podnosi powoli. Pamiętam kiedys bardzo dawno temu jak zawodniczka (nie będę przytaczała nazwiska) podczas partii zastanawiala się w jaki sposób poruszają się skoczki, a w jaki wieże, że o biciu w przelocie nie wspomnę, bo to już w ogóle była wyzsza szkoła jazdy Tak na marginesie powiem, że większość zawodniczek traktuje turniej rekreacyjnie (byc może to przez wiek). Bywałam też często na Mistrzostwach Polski Dziewcząt (w różnych kategoriach wiekowych -do 10, 12, 14 lat) i powiem, że jakby tak porównać te imprezy z naszymi Mistrzostwami Polski Kobiet, to uważam, że na naszych MPK jest mniejsza rywalizacja. Od lat wyniki sa łatwo przewidywalne i chyba niewiele sie zmieni (mam nadzieję, że się mylę) W związku z tym nasuwa się pytanie: Co można zrobić, aby zwiększyć poziom na MPK?? Wydaje mi się, że zachecać kobiety, aby brały udział również w innych turniejach, a nie tylko w tym jednym w ciągu roku (dla mnie to trochę śmieszne, że zawodniczka nie jest aktywną szachostką przez cały rok, a jedzie na Mistrzostwa Polski, jak jeszcze byłam juniorką i jeździłam na MP Juniorek to taki wyjazd był nagrodą za ciężką pracę i dobre wyniki na Mistrzostwach Województwa oraz na Półfinałach Mistrzostw Polski (był czas, że były nawet Mistrzostwa Makroregionu, ale nie pamiętam dokładnie)). Dopóki nie będzie dla kobiet innych turniejów, doputy MPK bedą traktowane jako rekreacja. Takie mam wrażenie. Nie rozumiem również dlaczego tak mało kobiet jeździ na Półfinały MP Mężczyzn. Rozumiem, że niektóre nie spełniają wymagań organizatora (zbyt niski ranking), ale jest to pewna możliwość zdobywania szachowego doświadczenia i myślę, że warto dążyć do tego, aby móc wziąć udział w takim turnieju. Kategorie można zdobyć na jakimkolwiek turnieju, np na jakimś openie. Ale cóż można poradzić... Jest jak jest, tak było zawsze i chyba nic się nie zmieni.
|
|
|
|
|
|
Toż to kawał hipokryty! Rude włosy, wzrok kosmity:) let smile 
|
|
|
|
jamesbond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 13, 2009, 08:14:42 » |
|
Hmm Nianiu! Co sprawia że jedziesz tam a nie tam? Na półfinale sa wycieczki imprezy nei am nudy i dlatego chcą tam jechac. Są nagrody dla tych co się starają. Pozatym te panie mi się zdaje są spełnione. Nie trzeba im na siłę dawać szachów. A Ty? Dlaczego nie masz elo 2000? Jeździsz na Olimpiadę FIDE. Każdy ma cele. Tamte Panei są szcześliwe maja dzieci które kochają. Maja pracę która daje im żyć. Maja przyjaciół do którcyh zawsze mogę sie zwrócić. CZłowiek żyje dla szczęścia a szachy ?? hehe sa pasją Życze wszsytkim by umieli8 wybrać to codla nich jest najpiekniejsze. ps. Miałem przed sobą duża rozterkę. Wybrać Finał MP i walczyć o Puchar Świata czy jechać na ME Niesłyszących. Wybrałem to drugie. ktoś mi powie James puknij sie. Poza szachami też jest życie. Równie piekne i ciekawe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 13, 2009, 11:40:54 » |
|
Dla Twojej wiadomosci Marcin  wlasciwie to mam elo 2000  na liscie fide mam oczekujace jakies +20 pkt wiec wiesz..  nie dogryzaj mi  A co do reszty Twojej wypowiedzi, to ustosunkuje sie w ten sposób: Wiem, że byc moze tym kobietom nie sa szachy do szczescia potrzebne, ale dziwi mnie ze tak na to patrzysz, Ty-ktory zawsze walczyles o to zeby turniej to byl turniej, a praca czynila postep. Ja uwazam, ze Mistrzostwa Polski to Mistrzostwa Polski, a nie wycieczka. Popieram Wolanda, tez uwazam, ze 5-te kategorie na MP, to troche tak jakos dziwne jest..
|
|
|
|
|
|
Toż to kawał hipokryty! Rude włosy, wzrok kosmity:) let smile 
|
|
|
|
jamesbond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 14, 2009, 08:39:31 » |
|
Tak masz rację. Zawsze jestem za tym by była praca. Dlatego nie pojechałem w tamtym roku na zgrupowanie kadry do Koszalina bo tam nie ma klimatu pracy. Dlatego wybieram to czego chcę. Ciekaw jestem jak się zmieni to wszystko w Cross`ie  Przykąłdowo jest trener Żyła i zobaczymy co on wniesie co zmieni w Juniorach. Czy tym młodym ludziom zaszczepi miłość i pasje do szachów? Nie daję Mu orderu za nazwisko - jest kompletnie na lodzie i zostaje notę 0 (zero) na początek. U junioró cos sie zminiło. Teraz czas na Kobiety seniorów. Jest dużo do zrobienia więc do roboty. Na każdym kroku trzeba walczyć o swoje. Czy jak np pan Traczyk gada sobie pod nosem bo on "tak ma" to i wszyscy mogą>? Czy jak jak jestem nerwowy to mogę pokazać swoje nerwy? Czy ktoś znowu inny lubi piwo i pachnie na partii albo jak jest sedzią nie ma ma go an sali itp. Jak wszsycy będzą chcieli życ w jakimś przewidywalnym Kraju to go zbudujemy. W tamtym roku Finał MP. Komunikat odprawa o 20. wszyscy jad przez całą Polskę by zdażyć i odpocząć. Przenoszą na 21. Następnego dnia gram o życie z Rysiem Suderem Słyszą jakieś głośne gadanie. "kurcze kto tam tak gada i gada i sie denerwuje jak to ja. Przestną wreszcie? Potem sie zorientowałem że to głośniki umeiszczone na sali gry  Wiele rzeczy jest do poprawy. Można sie przycepiać do wszystkiego. Czy ktos jednak chce by było ok? Ile trzeba czasu by kadra kobiet miała nową zmianę? Kto tak naprawdę decyduje o szachach w Cross`ie? Chciałem i zawsze cche rozwoju. Ale rozwój jest tylko tam gdzie jest młoda krew. Ciekaw jestem jak będzie wygladał wyjazd na MŚJ. Czy te dzieci wrócą szczęśliwe, czy Ci którzy znimi pojadą zrobią wszystko (poświęca sie z całęgo serca) by Ci mlodzi ludzie mieli tak jakby tego chcieli? Dużo można pisać. Nie jestem ani w komisji szachowej ani w żadnej innej. Pozdrawiam Was wszystkich i życzę realizacji celów jakei obraliście. Życzę Ani rankingu 2200 bo potrafi na to zapracować. Wolandowi życzę meijsca na podium na MP. A jak będzie i co osięgneicie to zaelży tylko od nas samych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 14, 2009, 11:37:40 » |
|
Limit rankingowy to dobry pomysł. W ogóle z paniami w CROSSie jest ciążka sytuacja. W tak małym gronie trudno znaleźć jakieś dobre rozwiązanie. Większość z Nich gra tylko w MPK i turnieju międzynarodowym, który odbywa się zaraz po MPK. Poza kilkoma paniami i nielicznymi juniorkami, to kategorie zrobiły się same. Ad. turnieju międzynarodowego. Ten turniej powinien zmienić nazwę na ogólnopolski. I co to za pomysł, żeby robić dwa turnieje z rzędu?!
|
|
|
|
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
jamesbond
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 15, 2009, 07:13:57 » |
|
Widzisz Yellow. Jestem w Cross`ie i jestem tym wszystkim już lekko zmęczony. Jesteś świeży i jeszcze mas siłę. Życzę Ci i wszystkim dookoła sukcesów i by na Waszych drogach nikt Wam kłody na tej drodze nie kładł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 15, 2009, 10:12:27 » |
|
by na Waszych drogach nikt Wam kłody na tej drodze nie kładł.
I żeby noga z klapka nie zsuwała się na szyszkę!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukaszbaryla
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 15, 2009, 04:49:07 » |
|
Myśle że na pudle staną 1 Teresa Dębowska (9/9) 2 Krystyna Perszewska 3 Janina Malcer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FalKIng
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 16, 2009, 09:26:13 » |
|
Odrzucono zgłoszenie Aleksandry Kotek, argumentując tym, że jako juniorka jeszcze sobie pogra, a pewnie nie była jedyna.
Z jednej strony wszyscy oburzają, dziwią, krzywią się, że na MPK jeżdżą starsze Panie, które co rocznie biorą udział w tym jednym turnieju traktując go jako wczasy, a nawet formę odmowy biologicznej. Z drugiej zaś strony kiedy pojawia się dziewczyna, która jest chętna, ma określony potencjał oraz - co wynika z mojej wstępnej obserwacji podczas MPJ - za kilka lat będzie stanowiła o wysokim poziomie tej imprezy. Mówi się jej, że: jeszcze zdąży, że nie ma pośpiechu, po co zdobywać cenne doświadczenia, jak ma się 13 lat to jeszcze nie pora nie, nie poczekajmy jeszcze 5 lat, aż będzie seniorką Warto dodać, iż w profesjonalnym podejściu do szachów obserwujemy tendencję do uczestnictwa juniorów w imprezach "seniorskich" nawet o bardzo wysokiej randze np. obecność 14-latka Dariusza Świercza w ostatnim Finale Mistrzostw Polski Seniorów. Ograniczę się tylko do naświetlenia sytuacji, gdyż słowa jakimi chciałbym ją ocenić nie nadają się do przytoczenia. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 10:00:06 wysłane przez FalKIng »
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 16, 2009, 09:51:32 » |
|
Gratulacje: 1. Teresa Dębowska 2. Krystyna Perszewska 3. Józefa Spychała
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 18, 2009, 10:25:46 » |
|
Popieram zdanie Dawida na temat nie dopuszczenia do turnieju innych chętnych tylko na podstawie wieku. Nie znam pani o której Dawid mówi, ale to nie ma znaczenia. Jeśli kryterium dopuszczenia do imprezy jest wiek, to jest to sytuacja skandaliczna.
Od wielu lat Choinka krzyczał, żeby skończyć z turystyką na Mistrzostwach Polski. Później dołączyłem do niego ja i będę krzyczał nadal. Turniejów w roku jest mnóstwo, miejsca na turystykę zatem także. Mistrzostwa Polski nie są dla turystów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 18, 2009, 04:26:32 » |
|
Gdy ktoś jeździ jako turysta ma "turystyczne" wyniki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|