Ano jo! Gratulacje dla wszystkich. Turniej był super.
Pozwolę sobie skomentować występ niektórych zawodników z openu C:
Piotr Dukaczewski - po słabym początku - remis w pierwszej rundzie z dużo niżej notowanym BERGNER PHILIPP 1867 oraz porażka z ANDRASCHKO FELIX 2078, nabrał rozpędu i zakończył na wysokim 11 miejscu. Piotr znany jest z waleczności i nieustępliwości. Zysk na Elo 5 pkt.
Rafał Gunajew - ranking Jego przeciwników nie przekraczał 2200 (poza mną

). Turniej nie zaliczy do udanych, a strata na Elo 18 pkt. jest również dotkliwa. Przygotowania przed The Last Remnant robią swoje

.
Marcin Chojnowski - występ też chyba nie najlepszy, w pierwszej rundzie przegrał z REZNY FRANTISEK 1664, jednak dwa remisy w ostatnich rundach z wyżej notowanymi przeciwnikami uplasowały Go blisko miejsca startowego. Strata na rankingu Elo stała się mniejsza, mimo wszystko jednak 7 pkt. w dół.
Dawid Falkowski - dobry wynik, jedyne czego może żałować to remisu z RUDOLF MICHAŁ 2383 w wygranej pozycji. Dawid gra nierówne szachy, o czym mogliśmy się przekonać na MPN, również w tym turnieju miał dużo szczęścia (jeśli można to tak nazwać) w pierwszej rundzie. 19 pkt. do przodu na Elo.
Michał Wolański - dobre, równe, solidne szachy na Jego poziomie. Powoli do przodu, Elo plus 6 pkt.
Ryszard Suder - ranking Jego przeciwników nie przekraczał 2100, remisy z zawodnikami około 1900 i 2000 nie wyglądają dobrze. Pan Ryszard zajął bardzo odległe 65 miejsce jak na swoje możliwości, zaliczył również solidny spadek na Elo - 31 pkt.
Edward Ciuła - totalna porażka, porażki z zawodnikami o rankingach około od 1600 do 1750, spadek na Elo 38 pkt.
Jacek Stachańczyk - zremisowałem z GM KASPAROV SERGEY 2487, przegrałem 2 partie z wyżej notowanymi przeciwnikami, odrobiłem straty na Elo z Dobczyc - plus 17 pkt., jestem zadowolony ze swojego występu.