Forum CROSS
Maj 21, 2012, 10:51:57 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: DMP 2011  (Przeczytany 6235 razy)
IRDA
Newbie
*

« Odpowiedz #15 : Marzec 27, 2011, 02:55:48 »

Tym razem tabele wcześnie są. Grupę "A" jest tam http://www.chessarbiter.com/turnieje/2011/tdr_1197/, a grupa "B" tam http://www.chessarbiter.com/turnieje/2011/tdr_1198/
zaufanie
Gość
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 02, 2011, 01:40:35 »

Gratulacja dla Olsztyna  Zwycięzcy  Uśmiech

Czekam na gorące buleczki opowieści i jak to bylo w tej partii |Dukaczewski Suder? Remis czy jednak porażka?
IRDA
Newbie
*

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 03, 2011, 10:33:30 »

W zasadzie nic się nie zmieniło. W każdej grupie rozgrywek "pierwszoroczniacy" tylko pokazali, że "istnieją" ale nie zagrzeją miejsc do następnego roku. Zaskoczył mnie Poznań. Mając w składzie
Maćkowiaka, Stolarczyk i Rutkowskiego, nie mogą nawiązać walki z Lublinem, Warszawą. Warmia pokazuje, że potrafi utrzymywać formę przez długi czas i koncentrować się na ważne imprezy. Nie wiadomo co się stało, ale szczęka opada, jak na turnieju o Mistrzostwo Polski drużyny oddają walkowery Co?. Chyba to jest problem dla Komisji Szachowej. Jak zaczynałem grać, to pobierano kaucję finansową przy zapisie do turnieju, która przepadała w  przypadku walkowera.
Ivan i delfin
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 03, 2011, 09:42:52 »

Te mistrzostwa to było wielkie wyzwanie i wspaniałe przeżycie. Przez te trzy dni, które byłem, czułem zaciętą walkę do ostatniej sekundy, na maksa. Do tej pory nigdy takiej atmosfery na DMP nie przeżyłem. Liczył się każdy punkt, kombinacje z ustawieniem zawodników na szachownicach, ich wyjazdy, przyjazdy, nawet powroty Mrugnięcie, motywacja, która dawała kopa nawet tym, co sami woleliby zremisować Język były niesamowite. Zwłaszcza ogromna robota kapitana Pana Ryszarda;) Jestem dumny, że mogłem być choć małą częścią tego turnieju a do tego walczyć w szeregach tak świetnej drużyny OKS Warmia i Mazury.

Gloria Victis!

P.S. Panie Prezesie, doczekałem się wreszcie na klubową koszulkę, także jakby Pan to przeczytał, to już nie trzeba jej załatwiać 5 rok:D

Zanim pójdę...
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 04, 2011, 09:30:24 »

Gratulacje dla medalistów. W grupie B rywalizacja była dużo mniej zacięta niestety. Dwie drużyny nie nawiązały walki w ogóle, jedna była bezkonkurencyjna. Pozostałem trzy mogły toczyć w miarę zacięte pojedynki, ale jednak Przemyśl odstawał i nie dał szans rywalom.

Mój mały osobisty sukcesik to norma kandydacka, choć wiem, że tytułami już nikt się nie przejmuje. Swoją drogą taki turniej jak grupa B pod tym względem wygląda dość absurdalnie - większość zawodników ma jedynki, ale ELO bardzo słabe. W związki z tym można zrobić normę kandydacką a jednocześnie sporo stracić na ELO, tak jak było w moim przypadku.

No i gratulacje dla Janusza Jelenia za komplet punktów na pierwszej desce. Niezaleznie od jakości przeciwników komplet to zawsze wyczyn.
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 04, 2011, 03:14:26 »

Jak zawsze OKS Warmia i Mazury bezkonkurencyjny, a dwie drużyny, które awansowały z grupy B, odstawały poziomem. Tak jak i w roku ubiegłym, nasza drużyna "Jutrzenka" Dąbrowa Górnicza rywalizowała z "Ikar" Lublin o 3 miejsce.
Ja mogę zaliczyć turniej do udanych. Udało mi się wypełnić drugą normę mistrzowską i zdobyć upragnione 2 punkty Elo, co spowodowało przekroczenie magicznej bariery 2300. Pokonałem 2x Piotra. Był to też chyba mój pierwszy turniej, na którym nie zaliczyłem poważnej wpadki. Mogło się tak stać, ale udało mi się uciec z remisu z panem Żarowem.
Dobrze, że są partie w internecie, bo ktoś przywłaszcza sobie moje zapisy. Jednak partie pobrane z serwisu turniejowego zawierają wiele błędów.

Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
jajele
Sr. Member

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 06, 2011, 08:51:38 »

Proszę Komisję szachową o zmianę organizacji przyszłorocznych Mistrzostw     Drużynowych.Zmiany dotyczą miejsca rozgrywek i koordynatora.Miejsce rozgrywek powinno się znajdować w takim punkcie,że każdy uczestnik może tam dojechać w 5-6 h.                                                                                             uzasadnienie:                                                                                                -Mielno nie jest atrakcyjne po sezonie a dojazd daleki(Przemyśl 18 h,całe południe 12 h nie wspomnę o Lublinie)po przyjezdzie sam zastanawiałem się czy nie pominąć recepcję i udać się do prosektorium.                                                     -ceny i upusty są w całej Polsce zbliżone.                                                           -główny cel to gra w szachy,podziwianie natury przy okazji.                                    Sprawa koordynatora.Rutyna osłabia czujność,zabija wrażliwość.powoduje wypadki,powoduje wypalenie i uniemożliwia postęp.Może trzeba dopływu nowej krwi,by szło ku lepszemu a nie stagnacji.Proponuję poprosić Panią P."Karolinki" Czesławę Koniczną o koordynowanie w/w turnieju.Pani Prezes sprawdziła się jako świetny organizator imprez międzynarodowych w kręglach,strzelaniu i wielu innych-jest osobą świetnie zorganizowaną,wspaniałym logistykiem,łowcą sponsorów i najważniejsze osobą wrażliwą i ukierunkowaną na pomoc ludziom specjalnej troski.Jest znanym działaczem Crossu o nieposzlakowanej opinii.SZANOWNA KOMISJO do roboty.Pozdrawim                             
admin
Administrator
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 06, 2011, 01:34:59 »

Sprawą organizacji imprez może zająć się każdy!, kto tylko ma na to ochotę. Wystarczy złożyć ofertę w odpowiednim terminie. W ofercie podaje się lokalizację turnieju i pewnie nie ma przeciwwskazań żeby zrobił to w Polsce centralnej. W tym roku do wyboru było Mielno i Dżwirzyno równie atrakcyjne i odległe. Komisja jest ciałem doradczym i zaopiniowała pozytywnie Dżwirzyno. Ciałem decydującym w tej sprawie było Prezydium stowarzyszenia. Jeśli chodzi o młodą krew to z tym bywa różnie - nie żebym był przeciwny takim rozwiązaniom - ale chcę przypomnieć półfinał w Pionkach Zachodnich. Uważam że doświadczenie jest czymś istotnym i lepiej gdy warcaby czy szachy organizuje ktoś kto przynajmniej bywał na takich imprezach, a kręgle ktoś kto zna się na nich lepiej. Poza tym nie wiem czy pani Czesława ma ochotę spotykać się z szachistami skoro jest swą dusza związana z Kręglami. proszę więc samemu zapytać czy jest tym szczerze zainteresowana lub złożyć ofertę na organizowanie DMP w przyszłym roku. mam nadzieje, że moja odpowiedź jest dla pana i innych wyczerpująca.   
jajele
Sr. Member

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 06, 2011, 05:08:05 »

Wyczerpująca i satysfakcjonująca-dziękuję.Jestem ciekawy zdania innych forumowiczów na w/w tematy,oraz poniższego.Zapowiada się,że półfinały będziemy grać dwie rundy co drugi dzień-terminy rozgrywek szachowych i warcabowych w Dadaju zachodzą na siebie.takie granie po dwie rundy obniża poziom sportowy.
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 06, 2011, 06:35:02 »

Dyskusja o dniach podwójnych odbywała się już wiele razy. Z obniżaniem poziomu sportowego bywa różnie. Rzeczywiście, u ambitnych, przygotowujących się do partii i walczących zawodników tak jest, ale powiedzmy sobie szczerze - jaki procent jest takich?

A z drugiej strony pamiętajcie cały czas proszę o ludziach, którzy pracują i muszą brać urlopy. Dla nic każde 2 dni więcej lub mniej to istotna różnica.

A co do organizatora popieram Admina - jeśli komuś nie odpowiada, to niech zorganizuje sam. Każdy może, a jednak cały czas organizują dwie, trzy, góra cztery osoby, od wielu lat. Zastanówcie się dlaczego, Wy narzekający.
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 06, 2011, 07:54:39 »

Wpisowe w wysokości 100 zł na drużynę, to niewielki wydatek. Zgadzam się z Tobą, że jeśli w komunikacie stoi wpisowe, to powinno być, a nie jakieś głosowania, marudzenie. [...]

I Pani Józia powiedziała: Nie jesteśmy dziećmi.
Sprawę załatwiła, nie było żadnych protestów i tak powinno być.

Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 07, 2011, 11:56:56 »

Dlaczego sędziowie wpisując partie wpisują bzdury? Jesteśmy cały czas na miejscu, cały czas można dopytać, jeśli w zapisie jest niejasność. Nie biorę swoich zapisów ufając, że partie ściągnę sobie później w wersji elektronicznej i patrzą sobie teraz na swoją partię z Walczakiem i się zastanawiam, co to za paralitycy grali... Jeden chodzi w te i z powrotem, drugi podstawia figurę ot tak...
zaufanie
Gość
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 07, 2011, 12:12:36 »

Uśmiechnij sie Wolandzie to najlepsza odpowiedz na Twoje "dlaczego"?

Oglądalem wiele partii i sa takę puste tylko wynik.

Tacy są ludzie i możan ich zmeinić poprzez wlasna postawę.
Wychodzi na to że zawsze jest lepsza kontrola niz zaufanie.
Na Zaufanie trzeba zapracować Uśmiech
filantrop
Newbie
*

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 07, 2011, 02:05:56 »

Dlaczego sędziowie wpisując partie wpisują bzdury? Jesteśmy cały czas na miejscu, cały czas można dopytać, jeśli w zapisie jest niejasność. Nie biorę swoich zapisów ufając, że partie ściągnę sobie później w wersji elektronicznej i patrzą sobie teraz na swoją partię z Walczakiem i się zastanawiam, co to za paralitycy grali... Jeden chodzi w te i z powrotem, drugi podstawia figurę ot tak...
Jakbyście próbowali odtworzyć Wasze partie, to może zastanowilibyście się co piszecie. Często jest zapisany inny ruch niż zrobiony i ten kto odtwarza zastanawia się jakie kategorie grały tę partię, bo sytuacja na desce jest zupełnie inna niż wynik podpisany. Ale nie sędziemu o wyniku (podpisanym) decydować. Jeżeli chcecie mieć partie bez błędów to ich nie róbcie, albo poproście CROSS o specjalną osobę do wprowadzania partii, która będzie po każdej rundzie biegać za 70-cioma osobami. Sędziowie mają swoją robotę, a to jest tylko dodatek, na którym dla Was zarywają noce.
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 07, 2011, 03:05:21 »

Po pierwsze jestem gotów założyć się, że w większości moich zapisów nie ma błędów. Po drugie uważam, choć to dyskusyjne, że piszę bardzo wyraźnie i nie ma problemów z odczytywaniem. Po trzecie sędzia ma dwa zapisy, czyżby w tak dużej liczbie przypadków oba były do bani? Po czwarte to nie jest żaden dodatek, tylko część standardowych obowiązków sędziego, za które otrzymuje on wynagrodzenie.

Nie, nie chciałbym być na miejscu osoby wpisującej partie, ale po prostu w przypadku swoich własnych nie zgadzam się z argumentacją, że zapis jest nieczytelny bądź błędny (na tyle, że uniemożliwia to wpisanie partii; jeśli we wczesnej grze środkowej zapiszę czarnym ruch Wc1 (z a8), zamiast Wc8, to chyba nie jest to błąd torpedujący próbę wpisania partii do komputera...).

Nie odpowiadam za innych, odpowiadam za siebie. Nie wierzę, że w moich partiach, które wpisane są z błędami, błędy te wynikają ze słabej jakości zapisów.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 14
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!