Forum CROSS
Maj 18, 2012, 10:20:42 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: BRAJLOWSKIE SZACHY  (Przeczytany 1107 razy)
admin
Administrator
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Luty 05, 2012, 11:28:43 »

Mistrzom Świata najwidoczniej więcej można Uśmiech pamiętam jak w 1998 przyjechał Junusov i grał na szachach magnetycznych których wymiar nie spełniał norm dopuszczających do gry w normalnych turniejach Uśmiech, ale nie powiem żeby to wszystko było mile widziane, można czy nie nie oddaje zawsze tego o co by wszystkim chodziło, weźmy na przykład szachy p Ruszczyckiego nie spełniają one norm szachów dla niewidomych, ale nikt się nie przyczepi bo i tak to jest największe boisko na turniejach w Polsce i w dodatku z dziurkami, z drugiej strony Kryłov (niewidomy) ma najmniejsze szachy brajlowskie, tez niezgodne z normą, ale dwa ostatnie przypadki w porównaniu z poprzednimi nie są tak rażące. A z innej beczki czy niewidomy może nie mieć szachów wcale i liczyć na to że przeciwnik będzie miał? Lub czy organizator powinien zapewnić szachy ? Czy łatwo jest zdobyć szachy dla niewidomych ? Niekoniecznie w centrum Europy I za Kosmiczne dla Niewidomego Hindusa czy Ekwadorczyka Pieniądze? Nie wszystko jest zawsze jasne jak słońce. Ale powinno się w takich turniejach grać na szachach brajlowskich. może bo tak trzeba, wypada, jest to kwestią dobrego smaku, podążania we właściwym kierunku, tworzenia odpowiedniego wizerunku szachów niewidomych. Dlatego bierzmy przykład z tych co tworzą, a nie z tych co psują Uśmiech
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #16 : Luty 05, 2012, 10:04:57 »

Kwestia psucia wizerunku to takie filozoficzne zagadnienie... W oczach jednych granie na widzących szachach psuje wizerunek niewidomych, w oczach innych nie... Jestem niedowidzący, a nie niewidomy, nie rozumiem zatem celu zmuszania mnie do gry na szachach dla niewidomych. Czy fakt, że nie używam laski idąc ulicą też w jakiś sposób psuje opinię o słabowidzących?

Ale nie zamierzam tu nic jątrzyć, skoro żaden taki przepis mnie nie dotyczy. Jak spróbujecie przeforsować to na nasze krajowe podwórko, to wtedy zacznę warcholić Chichot
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #17 : Luty 06, 2012, 09:22:51 »

Jak widać szachy są prawdopodobnie identyczne z tymi, które pokazałem wcześniej.
Jestem z nich w pełni zadowolony, zobaczymy jak się sprawdzą w akcji.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2012, 10:00:01 wysłane przez Yellow » Zapisane

Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
FalKIng
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Luty 06, 2012, 09:26:00 »

A gdzie to widać? Ja nie widzę? - jakby kto pytał Duży uśmiech
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #19 : Luty 06, 2012, 11:03:41 »

Bo to są szachy dla niewidomych, można je zobaczyć rękami. Uśmiech

Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
jajele
Sr. Member

« Odpowiedz #20 : Luty 07, 2012, 09:22:33 »

Bardzo ładne i drogie,ale to jest inwestycja na całe życie,więc warto kupić!
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #21 : Luty 07, 2012, 10:19:35 »

Bardzo ładne i drogie,ale to jest inwestycja na całe życie,więc warto kupić!

Tylko pamiętajcie, żeby odkazić, bo mogą być brudne i zachorujecie!
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #22 : Luty 07, 2012, 11:36:48 »

A guzik z pętelką,jak zauważyłem,że są oszustwa,nie gram!
Zacytowałem dla potomności, bo na najbliższym turnieju zagrasz, a posta usuniesz.
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2012, 07:48:20 wysłane przez Woland » Zapisane
KOT
Newbie
*

« Odpowiedz #23 : Luty 19, 2012, 11:10:57 »

Yellow, jestem w posiadaniu szachów tych które są na zdjęciu. Niestety nie da się na nich brajlować ponieważ figury się wywracają, a że nie są matrioszkami to same nie wstają  Chichot
Jeżeli korzystałbym wzrokowo z moim niedowidzeniem to jest szansa, że mógłbym wybić sobie oczy Uśmiech
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #24 : Luty 19, 2012, 07:48:30 »

A guzik z pętelką,jak zauważyłem,że są oszustwa,nie gram!
Zacytowałem dla potomności, bo na najbliższym turnieju zagrasz, a posta usuniesz.

No proszę, długo czekać nie musiałem. Januszu - to jest bardzo dziecinne kasować swoje posty tak, żeby później wyglądało jakbym gadał ze sobą. Ja w takim razie swoje też pokasowałem, ale ten jeden z cytatem, że nie będziesz z nami grał, zostawiłem.
jajele
Sr. Member

« Odpowiedz #25 : Luty 20, 2012, 09:34:06 »

Przykro mi,ale to prawda!zauważyłem podglądanie kart przez niektórych!,a zresztą zawsze tam gdzie są karty,znajdą się też i szulerzy-dziecinne jest to,że negujesz oczywistą oczywistość!
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #26 : Luty 20, 2012, 10:10:31 »

Co Ty bredzisz? Ja do Ciebie, że jesteś dziecinny bo kasujesz swoje posty, a Ty do mnie, że oszukujemy w kartach.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!