Forum CROSS
Maj 18, 2012, 10:20:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: BRAJLOWSKIE SZACHY  (Przeczytany 1107 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
KOT
Newbie
*

« : Grudzień 07, 2010, 01:12:57 »

Jestem na etapie poszukiwania dobrych szachów brajlowskich. Na allegro znalazłem firmę Gniadek, która jako nowośc wprowadziła szachy dla niewidomych. Niestety ze zdjęcia niewiele da się odczytać, choć wymiary i gabaryty firgur znam.
Czy jest ktoś kto widział te szachy, grał na nich.
Proszę o podzielenie się opinią ew. polecenie innych.
pavelcov
Full Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2011, 01:18:20 »

Szachy dla niewidomych i słabowidzacych -  znalazlem cos takiego.   http://www.szachy.com.pl/offer,list,106,1623,szachy_dla_niewidomych_i_slabowidzacych.html
Woland
Hero Member

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2011, 05:14:40 »

Kot, a po co Ci szachy??
filantrop
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 02, 2011, 11:01:07 »

Jestem na etapie poszukiwania dobrych szachów brajlowskich. Na allegro znalazłem firmę Gniadek, która jako nowośc wprowadziła szachy dla niewidomych. Niestety ze zdjęcia niewiele da się odczytać, choć wymiary i gabaryty firgur znam.
Czy jest ktoś kto widział te szachy, grał na nich.
Proszę o podzielenie się opinią ew. polecenie innych.

Próbowałem zamówić te szachy w czerwcu przed ME, jednak podejscie tej firmy jest kuriozalne, bo do tej pory ich nie otrzymałem!!!
Mentor
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2011, 08:11:58 »

Szachy brajlowskie w cenie do 100 zł na indywidualne zamówienie wykonuje całkowicie niewidomy szachista z "Jantara" Gdańsk p. Tadeusz Szymczyk tel: 58 623 28 76
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #5 : Grudzień 04, 2011, 09:33:55 »

Chętnie kupię czeskie szachy brajlowskie i tylko takie. Problem z nabyciem jest jednak bardzo poważny, sądzę, że każdy musi liczyć na siebie.

Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
KOT
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 04, 2011, 10:03:02 »

bardzo dziękuję, za tak duży odzew - nie spodziewałam się Uśmiech
zastanawiam się czy na odpowiedź na wszystkie założone wątki będę czekał aż rok:P
pewnie tak, bo przecież jesteśmy szachistami i znany jest nasz refleks Uśmiech

p.s. pan Jurek Gorczyński miał lepszy refleks i zadzwonił z informacją o producentach dnia następnego

pozdrawiam
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2012, 08:22:05 »

http://www.szachy.com.pl

Zdobyłem zdjęcia, na których dla porównania są figury Staunton nr5.
Tylko te gwoździe, mogli je dłuższe zrobić Język

Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2012, 09:44:46 »

Zamówiłem, jednak takie szachy
http://www.chess-gniadek.pl/?co=1&id=065,
bo szachownica jest ładniejsza, a i cena to około 115 zł + koszty wysyłki jakieś 15 zł.
Szachy są w drodze, jak będę je miał to zrobię kilka zdjęć, abyście mogli porównać ze Stauntonami nr 5. Wielu zobaczy je na rozgrywkach drużynowych, ale chyba nie Ty Piotrze? Kupiłeś już jakiś komplet, czy dalej poszukujesz?
Dawid dziękuję za pomoc w znalezieniu takich, które najbardziej przypominają Stauntony. Zobaczymy jak się będą sprawowały.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2012, 09:49:20 wysłane przez Yellow » Zapisane

Woland
Hero Member

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2012, 12:57:43 »

A czemu kupujesz szachy brajlowskie? Nie chcesz grać na widzących?
jajele
Sr. Member

« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2012, 07:20:58 »

Yellow jest w komplecie młotek?
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2012, 10:05:17 »

Jakie to są szachy widzące?  Duży uśmiech

Trener wymaga, abyśmy na zawodach I.B.C.A. grali na szachach dla niewidomych i słabowidzących.

Woland
Hero Member

« Odpowiedz #12 : Luty 02, 2012, 04:23:46 »

Szachy widzące to te "normalne". Zdziwiło Cię to określenie? Mi się wydaje standardem.

A tak, zapomniałem, że na IBCA się wymaga brajlowskich. Skoro tak, to sprawa jasna.
Yellow
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2012, 04:28:54 »

Na turniejach I.B.C.A. nie są wymagane szachy brajlowskie, np. Meshkov gra na zwykłych szachach.

Woland
Hero Member

« Odpowiedz #14 : Luty 02, 2012, 04:42:44 »

A to ja w ogóle jestem nie na bieżąco... Zdawało mi się, że gdy Choinka wojował o to, żeby wszyscy grali na brajlowskich to podpierał się tym, że IBCA wymaga. Ale ja tam nie wiem, ja się nie znam,, ja tylko w karty gram Uśmiech
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.3 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!