|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 21, 2009, 09:59:23 » |
|
jak hetmany mogą się szachować???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 21, 2009, 10:30:11 » |
|
Zamiast rozwiązywać problemy, jakie wam przedstawiam, to czepia się pan pierdół, a przecież wszyscy wiemy o co chodzi.
|
|
|
|
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 21, 2009, 11:23:40 » |
|
chciałem tylko żartobliwie zwrócić uwagę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 22, 2009, 02:18:41 » |
|
Nie zrozumiałem dowcipu, mój błąd. Proszę obskoczyć szachownicę skoczkiem tak, aby nie stawać na tym samym polu. Świetna zabawa na nudnych zajęciach. Rysujemy sobie kwadrat 8x8 w zeszycie w kratkę i numerujemy pola.
|
|
|
|
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 22, 2009, 02:42:42 » |
|
A potraficie tak ustawić 5 H, aby pilnowały całej szachownicy?
Nikt nie potrafi?!   Banalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 25, 2009, 09:45:45 » |
|
Gdzie stoi biały król?  Nastąpiło 1... Gd5+ 2. c4 bc4 e.p. 3.Kc3 Rozwiązanie - Król stoi na polu c3
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 11:51:24 wysłane przez Yellow »
|
|
|
|
|
|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 14, 2009, 07:29:49 » |
|
Tym razem zadanie dużo łatwiejsze od "niewidzialnego króla" - nie wiem za bardzo jak wstawić diagram ale pozycja jest na tyle nieskomplikowana, że ustawicie sobie w głowie
czarne: król a8 białe: piony: król e1; piony a2, a3, a4, a5, a6, a7; wieża a1
białe zaczynają i dają mata (jak najszybciej)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 14, 2009, 10:37:11 » |
|
Udało się  Rozwiązaniem jest pewnie 1.0-0-0 ale nie chce mi się liczyć wariantów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 14, 2009, 10:44:13 » |
|
10-0-0 2 Wd8 3 Wd7 4 Wd6 5 Wd5 6 Wd4 7 Wd3 8 Wa3 a czarne dowolnie  choć nie wiem czy to najszybszy mat 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 14, 2009, 11:22:53 » |
|
Admin nie dał niestety szansy innym forumowiczom:) proszę stosować spoilery :p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 14, 2009, 11:46:10 » |
|
A Wam się zboczeńcy jeszcze o szachach chce rozmawiać??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #57 : Czerwiec 16, 2009, 10:56:21 » |
|
 To studium, jak i to, które Ty Michał pokazałeś (W+S vs S+S), to zadania Stillera.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 17, 2009, 08:05:14 » |
|
Mat w 238  Ale rozwiązania nie podam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 01, 2010, 12:27:46 » |
|
Jedna strona ma 3 piony, druga nie posiada nic, piony nie mogą być zdwojone, trzy w jednej linii też nie mogą się znajdować, strona która posiada przewagę materialną rozpoczyna, a końcówka kończy się remisem. Czy potraficie ustawić taką końcówkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|