|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 08, 2009, 04:46:45 » |
|
to jest obojętne zawsze można wymanewrować hetmana który ma zawsze tylko jedno pole do wyboru. Z tym skoczkiem to chyba będzie dobry pomysł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 08, 2009, 05:19:36 » |
|
Skoczek nie wygrywa tempa, taka jego natura 
|
|
|
|
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 08, 2009, 08:02:08 » |
|
1. Kxe1 Qa1 2. h3 Qa2 3. h4 Qa1 4. h5 Qa2 5. h6 Qa1 6. h7 Qa2 7. h8=N Qa1 8. Nf7 Qa2 9. Nd6 Qa1 10. Nb7 Qa2 11. Nxc5 Qa1 12. Nd7 Qa2 13. Ne5 Qa1 14. Nxc4 Qa2 15. Na5 Qa1 16. Nxb3# tylko nie wiem czy to jest najkrótsza metoda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 08, 2009, 08:26:11 » |
|
Brawo! Z podpowiedzią Dawida, ale jednak rozwiązane. Hehe Każdy zna zadanie, w którym należy ustawić 8 H tak, aby nie szachowały się nawzajem. A potraficie tak ustawić 5 H, aby pilnowały całej szachownicy? A czy ja, także mógłbym coś rozwiązać? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 10:17:05 wysłane przez Yellow »
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 08, 2009, 08:59:38 » |
|
h3 lepsze i jeszcze po drodze do mata trzeba zbić 2 pionki i wieże 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 09, 2009, 08:49:11 » |
|
Każdy zna zadanie, w którym należy ustawić 8 H tak, aby nie szachowały się nawzajem.
Kiedyś w Szachiście w kąciku dla początkujących było to zadanie i można było wygrać nagrody. Jedną z nagród decyzją Jury otrzymała odpowiedź "postawić je jeden na drugim" 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 08:58:05 wysłane przez Woland »
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 09, 2009, 03:07:09 » |
|
A czy ja, także mógłbym coś rozwiązać?  Mówisz i masz, tak po starej złośliwości. Ekhm, "znajomości" miało być...  Białe zaczynają i matują w 262 ruchach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 09, 2009, 07:11:12 » |
|
A ja myślę, że tutaj jest remis. Nastąpi reguła 50 posunięć. Zareklamuję i sędzia stanie po mojej stronie. Nawet ten sędzia co najbardziej rozumie szachy, nie zrozumie Twoich posunięć. A nawet wątpię, że Ty znasz rozwiązanie lub rozumiesz sens niektórych posunięć.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 07:55:26 wysłane przez Yellow »
|
|
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 09, 2009, 10:23:49 » |
|
Hm..na pierwszy rzut oka wydaje się, że białe nie maja ucieczki przed "wściekłą wieżą" czyli że niby remis... Ale z drugiej strony, gdyby to było taką oczywistą oczywistością, zapewne nie umieszczałbyś tego zadania, więc pewnie jest w nim jakiś ukryty sens  Ale ja i tak nadal obstaję przy tym, że jest to pozycja remisowa.
|
|
|
|
|
|
Toż to kawał hipokryty! Rude włosy, wzrok kosmity:) let smile 
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 09, 2009, 10:50:15 » |
|
Dedukcja łAni wskazuje na to, że białe wygrywają. Przewaga materialna do czegoś zobowiązuje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 10, 2009, 07:52:33 » |
|
A ja myślę, że tutaj jest remis. Nastąpi reguła 50 posunięć. Zareklamuję i sędzia stanie po mojej stronie. Nawet ten sędzia co najbardziej rozumie szachy, nie zrozumie Twoich posunięć. A nawet wątpię, że Ty znasz rozwiązanie lub rozumiesz sens niektórych posunięć.
Jacek, Tejk it izi. Myślałem, że jest oczywiste, że wstawiam to "zadanie" z przymrużeniem oka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 10, 2009, 09:09:52 » |
|
najpierw trzeba wyczyścić drogę dla białej wieży (g3) i zrobić schodki dla króla tak żeby czarna wieża nie mogła go szachować z każdej strony niestety po drodze trzeba oddać trochę materiału naspnie ustawiamy tak króla na a2 żeby nie dostać szacha i samemu zagrozić matem uff. Pisać na maila to dam wariancik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 10, 2009, 09:30:33 » |
|
Domyślam się, że białe wygrywają pozycję Dawida, ale po wyjaśnienia graczapospolitego nie jestem ani o krok bliżej rozwiązania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FalKIng
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 10, 2009, 10:15:40 » |
|
Dla mnie najtrudniejszym zadaniem na tym poście jest odpowiedź naszej kochanej Niani 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|