|
graczpospolity
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 10, 2009, 10:32:30 » |
|
Domyślam się, że białe wygrywają pozycję Dawida, ale po wyjaśnienia graczapospolitego nie jestem ani o krok bliżej rozwiązania  sorki zam się zaplątałem:) ale metodą prób i błędów rozwiązałem. sam przebieg partii jest dosyć śmieszny bo król najpierw musi dojść w pewne miejsce a potem wraca po swoich śladach:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 10, 2009, 12:23:50 » |
|
Myślałem, że jest oczywiste, że wstawiam to "zadanie" z przymrużeniem oka.
To się rozumie samo przez się. Tak tylko nabazgrałem, taka moja zaduma na temat tej pozycji, gdyby powstała w praktyce. A co z moim królem, za trudne?!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2009, 12:35:57 wysłane przez Yellow »
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
Woland
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 10, 2009, 12:43:33 » |
|
To się rozumie samo przez się. Tak tylko nabazgrałem, taka moja zaduma na temat tej pozycji, gdyby powstała w praktyce. Już nawet pomijając 50 posunięć dla mnie jest oczywiste, że tego nie wygra ani arcymistrz ani komputer (bez tablic oczywiście). A co z moim królem, za trudne?! Mnie na razie skutecznie powstrzymuje pozycja Dawida.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 10, 2009, 05:45:41 » |
|
No to coś trudniejszego.  Gdzie stoi biały król? Mam pomysł, ale to tylko tak hipotetycznie mogę powiedzieć.. że gdyby czarny goniec nie stał tam gdzie stoi, tylko na e6, to wówczas rozwiązanie nie byłoby takie trudne. Widzę wówczas pozycję, gdzie biały król stoi na b3,a czarna wieża na d5. Wtedy czarne są na ruchu, grałyby Wb5++ (podwójny szach Duży uśmiech) i białe zagrałyby Ka3 lub gdziekolwiek indziej, np na c3... Ale w pozycji wyjściowej niestety pozycja czarnego gońca wyklucza taką kolejność zdarzeń, więc nie wiem... no chyba, że na polu d5 zmieści się jednocześnie czarna wieża i goniec Uśmiech (można je ustawić tak po ukosie, żeby w górnym prawym rogu pola d5 stał goniec, a w dolnym lewym-wieża) Rozważam też czy przypadkiem to zadanie celowo nie zostało jakoś zmienione przez Jacka, aby utrudnić poszukiwanie rozwiązania:) Być może też jest to taki trik:) że w podanej pozycji nie ma rozwiązania, ale komus zależało aby innym forumowiczom spędzac sen z powiek Uśmiech hehe
|
|
|
|
|
|
Toż to kawał hipokryty! Rude włosy, wzrok kosmity:) let smile 
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 10, 2009, 09:10:36 » |
|
Ale w pozycji wyjściowej niestety pozycja czarnego gońca wyklucza taką kolejność zdarzeń, więc nie wiem... no chyba, że na polu d5 zmieści się jednocześnie czarna wieża i goniec Uśmiech (można je ustawić tak po ukosie, żeby w górnym prawym rogu pola d5 stał goniec, a w dolnym lewym-wieża)
Ty jesteś taka sama z siebie, czy tak Ci wychodzi.  Rozważam też czy przypadkiem to zadanie celowo nie zostało jakoś zmienione przez Jacka, aby utrudnić poszukiwanie rozwiązania:) Być może też jest to taki trik:) że w podanej pozycji nie ma rozwiązania, ale komus zależało aby innym forumowiczom spędzac sen z powiek Uśmiech hehe
Zapewniam Cię Aniu i pozostałych forumowiczów, iż rozwiązanie istnieje.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2009, 09:25:34 wysłane przez Yellow »
|
|
Jak doskonałym tworem jest człowiek, jak wielkim przez rozum, jak niewyczerpanym w swych zdolnościach, jak szlachetnym postawą i w poruszeniach, czynami podobnymi do anioła, pojętnością zbliżonym do bóstwa. Hamlet
|
|
|
|
FalKIng
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 10, 2009, 09:37:39 » |
|
Ty jesteś taka sama z siebie, czy tak Ci wychodzi.  "gratis jest" 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2009, 09:39:27 wysłane przez FalKIng »
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 10, 2009, 09:53:48 » |
|
Dawid, uprzedziłeś moja odpowiedź  chciałam powiedzieć dokładnie to samo, ale widzę, że poczułeś takie wewnętrzne powołanie do bycia moim adwokatem  Spoko. Jacku, ja juz drugi dzień rozważam różne 'ewentualne ewentualności" dla tej pozycji, ale jak narazie żadna jej sensowna potencjalna geneza powstania nie przychodzi mi do głowy, stąd przypuszczenie że z tym zadaniem jest cos nie tak:) Jednak Twoje pisemne zapewnienie iż rozwiązanie istnieje prowokuje mnie do dalszego myslenia nad tą pozycją  Być może w Twoim stwierdzeniu jest jakieś ziarenko prawdy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 17, 2009, 09:36:44 » |
|
Minęło 10 dni od czasu zamieszczenie przeze mnie zadania "Gdzie stoi biały król?". Jakoś nie widzę, aby ktokolwiek zbliżył się choć trochę do rozwiązania. Skoro tak mnie prosicie, pozwolę sobie udzielić wam wskazówkę. Goniec na a4 nie mógł znikąd przyjść, a skoro jest szach to musiał nastąpić z odsłony. Dochodzimy do wniosku, że Król odsłonił Gońca z pola b3. Ale gdzie on się udał? Jak się to stało, że on tam stał?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FalKIng
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 17, 2009, 10:26:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 20, 2009, 10:25:52 » |
|
Widzę, że kiepsko Wam to idzie, a raczej wcale. Tuż przed wyjazdem na MPN wrzucę rozwiązanie. Macie, więc ponad miesiąc na znalezienie pozycji króla. Hm... król stał na b3, powinniście raczej dojść do tego, jaka była pozycja zanim czarne dały szacha.  To zadanko Was przytłoczyło, więc dowcip dla odprężenia.  Jak napisać brajlem: Nie dotykać, urządzenie elektryczne?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2009, 10:37:06 wysłane przez Yellow »
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 25, 2009, 08:32:32 » |
|
A jak ocenicie tę pozycję??   Białe wygrywają, a dokładnie mat w 17 po: 1. e3 We3 2. c3 Wc3 3. Ka2 Wa3 4. Kb1 Wa1 5. Kc2 Wc1 6. Kd3 Wc3 7. Ke2 we3 8. Kf1 We1 9. Kg2 Wg1 10. Kf3 Wg3 11. Ke2 We3 12. Kd1 We1 13. Kc2 Wc1 14. Kb3 Wc3 15. Ka2 Wc7 16. Wh8 Wc8 17. Wc8 Zabawny marsz króla.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2009, 08:02:34 wysłane przez Yellow »
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 25, 2009, 02:02:28 » |
|
Albo mi się wydaje, albo ten wariant jest jakiś lewy... Na samym końcu nikt nie kazał czarnej wieży bić piona na c7, co było samobójem. Po ruchu białych Ka2 chyba lepiej jest zagrać czarnymi Wa3+ i kontynuować szachowanie niż się podkładać pod mata.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FalKIng
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 25, 2009, 04:51:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Niania
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 25, 2009, 05:02:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yellow
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 21, 2009, 09:34:58 » |
|
8 H, które się nie szachują  A potraficie tak ustawić 5 H, aby pilnowały całej szachownicy?
Nikt nie potrafi?! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|